Diari La Veu del País Valencià
El Cicle d’Orgue torna al Palau 10 anys després i d’entrada gratuïta
RedactaVeu / València

La presidenta del Palau de la Música, Glòria Tello, el subdirector de Música, Manuel Muñoz, el subdirector de Gestió, José Manuel García i l’organista Arturo Barba, han presentat als mitjans de comunicació la recuperació del Cicle d’Orgue de la Sala Iturbi, després de quasi una dècada absent de la programació del Palau.

Es tracta de 6 concerts que s’iniciaran dissabte que ve, 23 de gener, amb l’actuació de Daniel Oyarzábal, després tocarà el 20 de febrer Paolo Oreni, el 5 de març Paco Amaya, el 2 d’abril Carlos Arturo Guerra i Lucie Zakova, el 16 d’abril Arturo Barba i conclourà el cicle el 21 de maig amb l’actuació de Vicent Ros. Tots els concerts són gratuïts i començaran a les 11.30 hores del matí.

Glòria Tello ha explicat que “ja fa 9 anys que no es realitzava aquest Cicle d’Orgue i hem volgut tornar a programar-ho perquè l’orgue del Palau és un instrument de moltíssima qualitat i volem que la gent ho puga gaudir”. De fet ha manifestat que “un orgue com el del Palau ha de tindre vida, una programació estable i una bona funcionalitat, per això no s’entén que no s’haja aprofitat aquest instrument, que segons els experts té moltíssima qualitat, una destacada riquesa de timbres i una acústica adequada a la Sala Iturbi”. En aquest sentit ha aclarit que les causes de l’oblit “no han de ser econòmiques perquè el cicle és molt viable, ja que el cost no arriba als 7.000 euros pels sis concerts”.

Per la seua banda Manuel Muñoz ha aclarit que “vaig voler reprendre aquest cicle per donar-li més potencialitat a l’auditori, i tornar a tocar aquest instrument és un bon exemple d’això”. De fet, ha explicat Muñoz, aquest cicle “connecta més amb el teixit musical valencià, ja que 3 dels 6 participants són valencians”. El subdirector ha conclòs afirmant que “és un instrument magnífic i cal gaudir d’ell”. Arturo Barba ha intervingut agraint al Palau el seu suport per tornar a reactivar el cicle, i ha especificat que “l’orgue del Palau és excepcional i està preparat per abordar qualsevol tipus de repertori, tant el període romàntic francés, com el barroc valencià, espanyol i alemany.”

Aquest cicle va tindre el seu preludi el passat 31 d’octubre, quan l’organista Arturo Barba va tocar un concert, amb motiu del 25é aniversari de la inauguració del Gran Òrgan Grenzing que presideix la Sala. L’organista valencià Vicent Ros, al gener de 1990 va ser el que el va inaugurar i Michel Pinte l’últim a tocar-lo com a cicle el 2007. Des d’aleshores, tan sols ha estat present en algunes simfonies de Mahler o la núm. 3 de Saint-Säins. Es tracta d’un instrument espectacular que té unes dimensions de set metres d’ample, deu metres d’alt, tres metres de profunditat i pesa més de 20 tones. A més, les seues característiques tècniques inclouen quatre teclats manuals, un pedal, transmissió mecànica i més de cinquanta registres. A l’Estat només hi ha 8 orgues de 4 teclats i 3 completament mecànics.

Comparteix

Icona de pantalla completa