Diari La Veu del País Valencià
Consuelo Císcar, dona de Rafael Blasco, imputada per la seua gestió a l’IVAM

ACN / RedactaVeu / València.

El jutjat d’instrucció número 21 de València investiga l’exdirectora de l’Institut Valencià d’Art Modern (IVAM), Consuelo Císcar, així com quatre subdirectors del museu per haver pagat presumptament sobrepreus i imports no justificats per obres d’art o publicacions. Segons que ha informat aquest dimecres el Tribunal Superior de Justícia (TSJ) del País Valencià, el jutjat ha aixecant el secret de sumari després que el juliol del 2015 s’obrira una investigació a instàncies de la Fiscalia contra Ciscar i cinc persones més, que tenen la condició d’investigades, terme que substitueix el d’imputat després de l’última reforma de la Llei d’enjudiciament criminal. La instructora, la magistrada Núria Soler, considera que de les diligències practicades fins el moment “resulta indiciàriament l’existència de fets delictius comesos en el si de l’administració de l’IVAM, tant en l’adquisició d’obres d’art com en la contractació de publicacions” .

En l’acte, que s’ha notificat aquest dimecres a les parts, la magistrada explica que s’haurien pagat “imports no justificats per obres d’art o per publicacions que resultava evident que no responien a aquest valor” i que aquesta pràctica redundava en “un clar lucre per a tercers “. La jutgessa conclou que aquests fets “haurien suposat un evident perjudici als fons públics amb què es gestiona aquest museu”.

En la causa, oberta per malversació, prevaricació i falsedat, estan investigades, a més de Císcar, cinc persones, quatre d’elles amb responsabilitats a l’IVAM com subdirectors de diferents àrees. Es tracta del subdirector general d’Administració i Finances, el de Gestió Interna, el de Publicacions i la subdirectora general tècnic-artística. A més està investigat el responsable de dues empreses amb les quals l’IVAM va subscriure contractes de transport eludint, suposadament, la normativa de contractació del sector públic.

En la mateixa resolució, la instructora rebutja la petició d’arxiu sol·licitada pel lletrat de Consuelo Císcar i ordena comunicar la resolució a la Generalitat Valenciana perquè puga personar-se en el procediment com a administració perjudicada.

El TSJ afegeix que les cinc persones contra les quals s’adreça la causa hauran de declarar com investigades properament, tot i que encara no està fixat el calendari de les seues compareixences. La interlocutòria no és ferma i pot ser recorreguda davant el jutjat que l’ha dictada, o en apel·lació, davant l’Audiència de València, informen les mateixes fonts.

Ferri: “La Justícia torna a fixar el focus en el PP, ara pel saqueig a l’IVAM”

El síndic de Compromís en les Corts, Fran Ferri, després de conèixer aquesta vesprada la imputació de l’exdirectora de l’IVAM, Consuelo Císcar, per sobrepreu en la compra d’obres d’art i la contractació de publicacions del museu, ha manifestat que “amb aquesta imputació la Justícia torna a fixar el focus en el PP, ara pel robatori i el saqueig perpetrat a l’IVAM amb sobrecostos del 1.520% durant l’etapa de Consuelo Císcar com a directora de l’entitat”.

Segons Ferri, “això posa de manifest que els diferents governs del Partit Popular han practicat un robatori continuat a la nostra terra. Esperem que no només els responsables d’açò acaben a la presó, sinó que tornen també fins l’últim cèntim que ens han furtat a tots els valencians i valencianes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa