Diari La Veu del País Valencià
Eva Grimaltos (FAPA-València): ‘El govern actual ha de dur Ciegsa per la via judicial’
Sixto Ferrero / València

“Estem molt de temps demanant-ho”, ens explica Eva Grimaltos, presidenta de FAPA-València i de la Confederació d’AMPA Gonzalo Anaya. Al govern del PP, “se’ls havia demanat moltes vegades”, però la resposta era “vendre’ns els barracons com a cosa bona”. De fet, les xifres que ara dóna el Consell, la quantitat de centres que es podien haver fet i no s’han fet ja havia estat calculada, “férem un càlcul de barracons perquè no sabíem per què es donava aquest fet, per què el PP insistia en vendre’ns això com la millor solució del món”, ens diu Grimaltos. Però, ara potser trobem per què es mantenia malgrat la crítica i oposició de les AMPA, eren “empreses afins al règim i es feia per interessos. Tot estava vinculat a la política del moment”.

Abans d’arribar el canvi polític al País Valencià, ja s’havia demanat un esclariment, o més aviat un ajut a la Comissió investigadora del Banc Europeu d’inversions, qui pagava els programes del Crea Escola 1, el 2 i el 3. “El PP deia que es feien escoles, eixia en premsa que es feien 12 escoles, després se’n feien 6…, però no hi havia cap document oficial on poder veure el projecte d’inversió i de construcció, per això demanàrem ajuda a la comissió”, introdueix Grimaltos, “però cal dir que fou en unes jornades on coneguí un pare belga de l’AMPA del CEIP Emili Lluch, que dominava l’anglès, i també un pare d’un AMPA de Burjassot, els quals portaren la informació amb la comissió juntament amb la federació”.

Finalment va tindre lloc una reunió entre les AMPA que denunciaven els descontrols de CIEGSA, amb els populars en màxim apogeu, davant la comissió del Banc Europeu d’inversions, però “ens van dir que com a societat civil no podíem fer res i que necessitàvem un grup parlamentari que ho duguera endavant”.

Després el PP pagà part del deute que s’arrossegava, com reconeix Grimaltos, però “ja ens havíem adreçat a tots els grups polítics i ho portaren al Parlament Europeu”.

Ciegsa ha esclatat, una desfeta més que el nou Consell ha de gestionar “han d’anar més enllà de ser bons gestors, perquè els anteriors han estat uns mals gestors, mals governants, va ser una vergonya veure els nostres xiquets en barracons, amb goteres quan plovia i endolls mullats i per tant calia parar les classes”. En una de les darreres decisions de l’exconsellera Català d’avançar l’inici de curs a l’1 de setembre, afirma Grimaltos que els xiquets que feien servir barracons “no anaven a classe per les altes temperatures, però tampoc quan feia un fred intens”. La conclusió és que “els diners s’han tirat”.

Tanmateix, afegeix que la conseqüència és que el PP amb l’educació “ha volgut fer classes dins de les classes socials. L’educació pública ha estat, per a ells, fer negoci i no invertir”. Amb un PP governant a Madrid i al País Valencià l’Educació pública ha estat emmotllada als seus objectius, i per això “han tallat l’accés a tot allò públic i han tancat escoles”. I, a més, “amb la LOMCE han tallat la veu de les AMPA en el Consell Escolar”, el màxim òrgan de participació de la comunitat educativa, “han destrossat l’Educació pública però no podran amb l‘esperit dels usuaris, dels pares i les mares, i el nostre esperit de lluita i superació”, i indica “i el govern actual si vol, farem aconseguir justícia”.

Quina justícia cal ara?, ens preguntem, ja que a altres països s’han dut a la presó polítics per decisions polítiques perjudicials per a la ciutadania; ¿tindran responsabilitat jurídica els polítics que dirigien l’educació al País Valencia?, sobre això Eva Grimaltos diu que “els xiquets han de saber que si u fa una cosa malament ho ha de pagar com siga”. Però “no sabria dir com, perquè els eduquem en el pacifisme i no vull parlar de presó”, allò que sí que vol que quede constància és que les famílies “fem un gran esforç per pagar i acabar el mes i no som responsables d’aquesta desfeta”, i afegeix que “també estan els d’Ecologistes en Acció advertint de l’amiant i tampoc volgueren fer cas aleshores”.

Per tant, “insistirem que el govern actual ho ha de portar per la via judicial”. “Parlen de valencianisme (el PP) i és una poca vergonya el que han fet amb el poble. Primer estan els majors i els xiquets, i havien abandonat absolutament l’Educació, que no està afectada només per infraestructures, també per beques diferents que s’han eliminat”.

En resum, l’esclat de Ciegsa per a la presidenta de FAPA-València i la Confederació Gonzalo Anaya, Eva Grimaltos “és com si vera una pel·lícula de La cosa nostra, de Sicília, amb una nau que es crema, que contenia documents i l’empresa fa fallida”.

Comparteix

Icona de pantalla completa