Diari La Veu del País Valencià
El BarnaSants 2016 arranca al so de la jota catalana i reivindicativa
ACN/ RedactaVeu / Barcelona

Seu habitual del festival, i enguany celebrant el seu 25è aniversari, ha acollit l’espectacle Jotes de combat: compromís i poesia amb què Barnasants reivindica l’origen reivindicatiu d’aquest pal musical, i el seu arrelament a diversos indrets dels territoris de parla catalana. Arturo Gaya i els seus companys de Quico el Cèlio, el Noi i el Mut de Ferreries han liderat aquesta producció pròpia del festival en col·laboració amb el Tradiconàrius, en companyia de Miquela Lladó, Eva Dénia i Eliseo Parra.

Segons la llegenda, la jota va ser inventada per Aben Jot, un poeta àrab revolucionari que va ser expulsat de València per la seua rebel·lia. Des de llavors, ha format part del repertori de molts artistes de parla catalana. Així ho ha recordat Arturo Gaya a l’inici del concert, en un escenari on l’acompanyaven la mallorquina Miquela Lladó, la valenciana Eva Dénia i l’aragonès Eliseo Parra, i una banda formada per Jordi Fusté, Josep Lanau ‘Mitxum’, Kike Pellicer, Sergi Molina, Merxe Martínez, Xavier Lozano, i com a artistes convidats el dolçainer Pau Puig i la rondalla del Guardet Lo Cantado.

L’espectacle inaugural del Barnasants, ‘Jotes de combat: compromís i poesia’, ha donat veu a alguns d’aquests artistes dels territoris de parla catalana que entonen la jota, però també hi ha hagut temps per als cants de batre, fandangos, seguidilles i boleros. “Cançons per la revolta i la millora de la societat” en el seu origen, subratlla el festival per mitjà del seu director, Pere Camps.

Camps ha pronunciat com sempre el discurs inaugural del festival, en un auditori que no era ple del tot i amb molts convidats, com l’alcaldessa de L’Hospitalet, Núria Marín, i alguns regidors de la ciutat i també de Barcelona. El director del certamen ha reiterat “el sistema de valors innegociable” en què opera el Barnasants: la pau, la llibertat, la fraternitat, la solidaritat, la justícia social i la laïcitat, ha apuntat. “El que jo anomeno sempre les sobiranies, en plural. I res més, només recordeu que sense cultura, guanyen ells”, ha conclòs Camps.

Arturo Gayà, conductor de l’espectacle

Aquest primer tast del festival obre una programació de més d’un centenar de concerts molt repartits, com sempre, per la geografia catalana, i essencialment en petits auditoris. Entre aquesta data i el 21 d’abril passaran pel festival alguns dels noms més destacats de la cançó d’autor –en un sentit ampli- de parla catalana, europeus i llatinoamericans.

Els artistes de més renom que enguany programa el festival són el francès Dominique A, el clàssic del certamen Paco Ibánez, Joan Isaac, Jabier Muguruza, Toti Soler, Marina Rossell, Maria del Mar Bonet, Martirio, Joan Isaac o Dani Flaco. Per bé que també hi actuaran altres artistes menys habituals del festival, i que li confereixen una personalitat més eclèctica. És el cas de Verdcel, David Carabén (en solitari), Joan Colomo, Sanjosex, Carlos Sadness, Yacine & the Oriental Groove, Rozalén o Tori Sparks i Calamento, entre altres.

Països Catalans: de l’Alguer a la Catalunya Nord

En aquesta nova edició del BarnaSants la gran família musical dels Països Catalans hi serà al complet, amb noms tan interessants com Marina Rossell, Cris Juanico, Mirna, Ivette Nadal, Rusó Sala, Gemma Humet, Enric Hernáez, Toti Soler, Guillem Ramisa, Joan Colomo, Paco Ibánez, Xavier Baró, Dani Flaco, Arturo Gaya i Laia Oliveras, Carlos Sadness, Claudio G.Sanna que representarà l’Alguer, o bé Pere Figueras de Ponellà, la Catalunya Nord, entre d’altres. També hi seran presents les Illes, amb el concert del menorquí Guiem Soldevila i amb un concert molt especial a Alcoi de Maria del Mar Bonet. Pau Alabajos, Joan Amèric, Andreu Valor o Feliu Ventura són alguns dels artistes del País Valencià que també formaran part de l’extensa programació de BarnaSants 2016.

Un abril llatinoamericà, amb un focus posat a Veneçuela

Aquest any el BarnaSants presenta un focus especial a Veneçuela, acollint quatre concerts especials de cantautors del país: Cecilia Todd, Amaranta i José Delgado aniran fins a Barcelona a mostrar les seues darreres creacions al mes d’abril. Tots junts oferiran el Concert x Veneçuela, el 9 d’abril a Luz de Gas, en què les seues veus s’uniran a les dels cantautors catalans, per oferir a la recta final del BarnaSants un homenatge “a la lluita per la transformació social i cultural a la República Bolivariana de Veneçuela”.

Pel que fa a la resta de Llatinoamèrica, el festival ha programat les actuacions de dos uruguaians també el mes d’abril: Daniel Viglietti i Daniel Drexler. Finalment, la cubana Aurora Feliù (filla de Vicente Feliù, fundador del Movimiento de la Nueva Trova a Cuba) presentarà el seu repertori propi el dia 1 d’abril al Harlem Jazz Club.

Comparteix

Icona de pantalla completa