Diari La Veu del País Valencià
El Riu Sellent, ‘víctima de les neteges de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer’
RedactaVeu / Càrcer

Acció Ecologista s’ha fet ressò al seu bloc de la darrera intervenció de la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) al riu Sellent al seu pas per Càrcer. Així, els ecologistes relaten que “atenent a una històrica reivindicació de l’Ajuntament de Càrcer (La Ribera Alta), ha realitzat una neteja en el Riu Sellent sense cap tipus de respecte pels valors mediambientals d’aquest afluent del Xúquer. Amb maquinària pesant, la CHX ha eliminat tota la vegetació en un tram de 350 metres del Sellent, on estava constatada la presència de dues espècies protegides: el gomet (Ixobrychusminutus) i el talpó d’aigua (Arvicolasapidus)”. Des d’Acció Ecologista-Agró consideren “injustificables aquest tipus d’actuacions, ja que els rius i els barrancs no són mers canals per a transportar aigua, sinó sistemes complexos i vius de gran importància per a la vida silvestre”.

Aquesta actuació, realitzada amb maquinària pesant, “ha tingut un fort impacte mediambiental en aquest tram del Sellent, on s’ha eliminat per complet la vegetació i fins i tot s’ha alterat el sistema geobiològic de les riberes i del llit del riu”.

Espècies protegides

Així mateix, AE-Agró detalla el malbé que s’ha fet a la biodiversitat de la zona quan explica que “els 350m del Sellent on s’ha desenvolupat aquesta intervenció estaven abans ocupats per senillars (Phragmitesaustralis) i canyars (Arundodonax), a més a més d’altres espècies vegetals helofítiques i higròfiles, que proporcionaven refugi i aliment a diferents espècies de fauna. Concretament, criava una parella de gomets (Ixobrychusminutus), au que forma part del Llistat d’Espècies Silvestres en Règim de Protecció Especial (LESRPE) de l’Estat espanyol, i habitava el talpó d’aigua (Arvicolasapidus), un xicotet mamífer que està inclòs en el Catàleg Valencià d’Espècies de Fauna Amenaçades”. A més a més, es podien observar en aquest tram del riu diferents aus, com per exemple el blauet (Alcedoathis), l’ànec collverd (Anas platyrrhinchos), la polla d’aigua (Gallinulachlorupus) o el xitxarrot (Acrocephalusarundinaceus). I també un mol·lusc endèmic de la península Ibèrica, el Melanopsistricarinata, que bàsicament viu al País Valencià”.

“Respecte per la natura”

El motiu d’aquesta “neteja”, que respon a una “històrica reivindicació” de l’Ajuntament de Càrcer, era reduir la presència del canyar, a fi d’afavorir la circulació de l’aigua en cas de crescudes. No obstant això, des d’AE-Agró denuncien públicament que “és del tot injustificable la forma en què la CHX ha executat aquesta actuació, ja que no s’ha respectat cap dels valors mediambientals d’aquest tram del Sellent”, ja que “els rius i els barrancs no són mers canals per a transportar aigua, sinó sistemes complexos i vius amb una alta biodiversitat, que a més a més constitueixen corredors ecològics i refugis de gran importància per a la vida silvestre. Per això, considerem que aquesta neteja que ha patit el Riu Sellent s’hauria d’haver realitzat amb molta més cura i respecte per la natura, eliminant només les canyes i conservant la resta de vegetació autòctona del riu. Així que exigim a la CHX que prenga les mesures pertinents perquè no es torne a repetir cap actuació com aquesta en els rius i en els barrancs valencians”.

Comparteix

Icona de pantalla completa