Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat presentarà recurs davant el Constitucional contra els PGE
RedactaVeu / EP / Alacant

La Generalitat Valenciana presentarà la setmana que ve un recurs d’inconstitucionalitat contra la Llei dels Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2016, ja que el termini legal màxim per a fer-ho finalitza el pròxim 1 de febrer. Així ho anunciat la vicepresidenta de la Generalitat i portaveu del Consell, Mònica Oltra, a Alacant, on s’ha celebrat la roda de premsa posterior al ple del Consell.

Preguntada per la viabilitat d’aquest recurs, Oltra ha manifestat que el govern autonòmic és “optimista i té la raó” quant al finançament autonòmic. També ha indicat que, es produïsca o no un canvi en el Govern estatal, el recurs d’inconstitucionalitat “es mantindrà”, llevat que hi haja un canvi en el model de finançament.

Donar cobertura als serveis bàsics

“El recurs està molt ben fonamentat –ha indicat Oltra- ja que compta amb un annex econòmic molt revelador que qüestiona el límit de dèficit”, perquè impedeix complir amb “el deure constitucional de donar cobertura als serveis bàsics”.

“Quan un està convençut que té la raó ha d’acudir als tribunals. Som un govern optimista i esperançat”, ha puntualitzat. A més, ha recalcat que mentre no es produïsca un canvi del model de finançament el recurs es mantindrà “governe qui governe” a Madrid.

La presentació davant el Tribunal Constitucional es realitzarà al llarg de la setmana vinent, abans del venciment del termini legal el pròxim 1 de febrer. El recurs es dirigeix contra la Llei 48/2015, de 29 d’octubre, per la qual s’aproven els Pressupostos Generals de l’Estat i reclama al Tribunal Constitucional l’anul·lació de les previsions de saldo del Fons de Suficiència regulat en el Títol VII, capítol II, articles 111 i 112, que es desenvolupen en diverses seccions i programes annexos.

El càlcul del Fons de Suficiència realitzat pel Govern en la Llei de Pressupostos indica que el País Valencià ha d’ingressar a l’Estat en 2016 un total d’1.329,53 milions d’euros. Però no es tracta d’una quantitat a retornar al final de l’any, ja que l’Executiu central la descompta de la seua previsió de lliuraments a compte a la Generalitat per al present exercici, que queda fixada en 7.875,24 milions d’euros.

La vicepresidenta i portaveu Mònica Oltra, aquest matí a Alacant. Foto: EP

1.329M€ més per al PV si el TC atén la reclamació

Si el Constitucional atenguera la reclamació valenciana, el finançament del PV procedent de les transferències estatals hauria d’augmentar-se en aqueixos 1.329,53 milions d’euros. Aqueixa quantitat és de similar quantia a la insuficiència financera que reconeix la Llei de Pressupostos de la Generalitat per a 2016.

Segons ha argumentat el govern autonòmic, el resultat d’aqueixa insuficiència financera és que no pot prestar els serveis públics fonamentals (Educació, Sanitat i polítiques socials) al nivell mitjà de la resta de les comunitats autònomes de règim comú. De cara a 2016, el PV gastarà 2.243 euros per habitant en aqueixes tres àrees, mentre que la mitjana de les comunitats autònomes és de 2.252 euros. Aquesta situació contravé el que es disposa en l’article 40.1 de la Constitució, que obliga l’Estat a garantir la prestació dels serveis públics fonamentals en condicions d’igualtat a tots els ciutadans

Finalment, el recurs aprovat recorda que el Fondo de Suficiència aplicat al PV es fonamenta en el model de finançament autonòmic que va operar entre 2009 i 2013, i que va perdre la seua vigència l’1 de gener de 2014.

El Fondo de Suficiència, creat per la llei orgànica 3/2009 que va reformar la LOFCA, té com a objectiu assegurar el finançament de la totalitat de les competències pròpies de les comunitats autònomes, extrem que, segons la previsió dels PGE per a 2016, no es compleix en el cas del PV. El PV gastarà 2.243 euros per habitant en aqueixes tres àrees, mentre que la mitjana de les comunitats autònomes és de 2.252 euros.

Cal recordar que el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ja va avançar a principis del passat desembre que proposaria al Consell que iniciara el procediment per a presentar un recurs d’inconstitucionalitat contra els Pressupostos Generals d’Estat (PGE) “per l’infrafinançament”.

Comparteix

Icona de pantalla completa