Diari La Veu del País Valencià
Maten 86 aus protegides a l’Albufera de València
Europa press / València

Un total de 86 aus protegides han sigut abatudes al Parc Natural de l’Albufera (València) en els últims cinc anys, segons ha denunciat l’associació SEU/BirdLife en un comunicat. Aquesta associació sol·licitarà a la Conselleria d’Agricultura, Medi ambient, Canvi Climàtic i Desenvolupament Rural que “es realitze una profunda revisió de la normativa cinegètica en l’àmbit del parc natural” i ha reclamat “mesures urgents que asseguren el compliment de la mateixa”.

“Les alertes es van disparar quan ‘Maruján’, una femella d’àguila calçada a la qual SEU/BirdLife realitzava un seguiment, va patir l’impacte d’un tret al Parc Natural de L’Albufera de València”, segons han explicat. Els tècnics de l’associació estudiaven la migració i hivernada de Maruján des de fa tres anys com a part del programa Migra, que compta amb el suport de la Fundació Iberdrola Espanya.

Mitjançant un emissor satèl·lit, van seguir els passos de l’au, que emprava com a zona reproductora la Serra de Màlaga. Segons un dels tècnics de la delegació de València de SEU/BirdLife, Pablo Vera, Maruján va ser disparada a Sueca (Ribera Baixa) fa uns dies. Va ser operada pels veterinaris del centre del Saler, que li van extirpar del carp varis perdigons de plom. En aquests moments, l’au “es troba en fase de recuperació”.

El succés “confirma la tendència a l’alça d’ingressos per tret d’aus no cinegètiques”. Segons informació facilitada per la conselleria, el Centre de Recuperació de Fauna ‘La Granja del Saler’ va registrar, entre 2010 i 2015, l’entrada de 86 aus protegides de 25 espècies diferents per aquestes mateixes causes. Entre elles, destaquen desset exemplars de corb de mar gran, deu flamencs, deu xoriguers vulgars, sis polles blaves, cinc aligots grossos i cinc arpelles. Tanmateix, afirmen que les aus protegides abatudes poden ser moltes més perquè només tenen constància de les que cauen prop del centre de recuperació

Segons ha apuntat el tècnic de l’àrea de Conservació de SEU/BirdLife Nicolás López, “aquest tipus de successos vulneren moltes de les normatives nacionals i europees de protecció de la naturalesa”. “A més, s’estan incomplint preceptes bàsics de les lleis que regulen les activitats cinegètiques: la prohibició de caçar espècies no cinegètiques protegides, la pràctica de la caça en zones no permeses i l’ús de munició de plom en aiguamolls”, ha afegit.

El delegat de SEU/BirdLife al País Valencià, Mario Giménez ha assenyalat que la seua organització “considera imprescindible i urgent que s’assegure el compliment de la normativa cinegètica a L’Albufera”.

Han assenyalat que aquest parc natural és un espai “clau” per a la conservació de la biodiversitat en el continent europeu i per açò està inclòs en la llista del Conveni de Ramsar d’aiguamolls d’importància internacional. “És un punt estratègic per a la hivernada de anàtids i altres aus aquàtiques”, han explicat.

SEU/BirdLife sol·licitarà a la conselleria que “es realitze una profunda revisió dels Planes Tècnics dels vedats de caça del parc natural i reclama la redacció i aprovació d’un Pla Marc de Caça que els coordine i que regule aspectes tals com l’establiment de contingents i la delimitació de les zones de reserva. Així mateix, l’organització sol·licita, i considera molt important, que s’augmente la dotació de mitjans per a recolzar el treball i esforç realitzat pels Agents Mediambientals i el Seprona”.

Així mateix, l’associació també demanarà conèixer si els 42 informes remesos al Servei de Caça i Pesca de la Conselleria sobre la caça d’espècies protegides als fitats de l’Albufera i l’ús de munició de plom han provocat l’obertura d’algun expedient i si han derivat en alguna mesura sancionadora contra els possibles culpables o els vedats en els quals s’han produït els fets.

Comparteix

Icona de pantalla completa