Entrarà Compromís en el Govern espanyol? Primer ‘el què’ i després ‘el qui ix sol’

Des del Consell 'podem aportar l'experiència que hem tingut al maig amb la conformació del govern', diu la líder de Compromís
23 gener 2016 01:00h
RedactaVeu / Europa press / València

Inquirida per la proposta realitzada el passat divendres per part de Pablo Iglesias al PSOE per formar govern, Mònica Oltra ha assegurat que aquesta proposta presenta "un panorama molt més esperançador que el de fa una setmana, perquè a més ha sacsejat un tauler on estaven les fitxes sense moure's i, per tant, sacsejar un tauler que no es mou sempre és positiu", ha manifestat.

La líder de Compromís ha recordat novament aquells dies previs al Pacte del Botànic quan ha subratllat que allò important és "parlar del què i, quan ens posem d'acord amb el què, parlarem del qui", perquè quan "ja tenim clar el què, el qui ix sol". Seguidament ha indicat que des del Consell "podem aportar l'experiència que hem tingut al maig amb la conformació del govern".

Preguntada per si Compromís podria entrar en el Govern espanyol, ha assenyalat que "de moment volem parlar del què i, en funció d'açò, decidirem si volem entrar a un govern, perquè per a nosaltres el fonamental és quines polítiques volem fer". A més ha apuntat que, encara que no li agrada parlar de "línies roges, perquè Fabra ho va posar de moda", i ella prefereix parlar “d’objectius", el de la millora del finançament autonòmic és "irrenunciable".

Per altra banda, Mònica Oltra ha assegurat que Mariano Rajoy "va renunciar a ser president d'aquest país el dia que va tolerar i es va beneficiar de la corrupció" i "de la comptabilitat B del seu partit". "Un partit que està querellat no està habilitat per a governar; la renúncia es va produir quan la corrupció es va estendre com una taca d'oli i ell va mirar per un altre costat. És més, ell es va beneficiar d'aqueixa corrupció", ha destacat Oltra, qui ha afegit que "el d'ahir va ser l'escenificació d'un fracàs polític que es va produir molt abans".

En aquest sentit, ha assenyalat que "en aquest moment s'interpel·la a les forces polítiques del canvi perquè hi haja un govern a la valenciana, que altere les prioritats polítiques i pose en el centre a les persones i derogue lleis com la Llei mordassa, la Llei d'Educació i, sobretot, engegue polítiques socials". "Aquest és el gran repte d'aquesta legislatura, a més d'asseure'ns a parlar de com organitzem l'arquitectura territorial perquè tots els territoris vulguen formar part d'un projecte d'Estat i eixim de l'immobilisme d'un govern que s'ha enverinat".

Així mateix, preguntada per si la negativa de Rajoy a presentar-se a la investidura augmenta la pressió sobre els partits d'esquerra per arribar a un acord, Oltra ha indicat que "la responsabilitat de la pressió és del 20 de desembre", quan "els ciutadans van dir que volien un altre panorama polític amb més pluralitat al Congrés".


 
next