La sequera afectarà la collita d’estiu a la comarca dels Ports

L’escassetat comença a notar-se en basses i pastures, però sobretot en els terrenys on s’ha sembrat
26 gener 2016 01:00h

ComarquesNord.cat.


Preocupació en el sector ramader i agrícola dels Ports per la falta de pluges que podria ocasionar danys importants en la collita d’estiu. Els últims dos mesos han estat secs i aquesta situació està generant problemes a les zones superficials. L’escassetat comença a notar-se en basses i pastures, però sobretot en els terrenys on s’ha sembrat. “La marxa no és bona, sinó plou prompte la collita no serà bona i podria ser una època estiuenca complicada” assenyala el ramader i regidor de Desenvolupament Rural de l’ajuntament de Morella, Rafael Pallarés.

Les previsions de precipitacions no són optimistes actualment com explica Pallarés, també agricultor, “no s’esperen a curt termini, la qual cosa suposa que el cereal no agafa força de jove i en cas de no ploure el mal estaria fet i la collita es ressentiria, encara estem a temps que es puga salvar, però ha de ploure al més aviat possible, per a la primavera la muntanya necessita estar humida”. Des del passat any, quan es van registrar unes pluges espectaculars a finals de març, el registre del pluviòmetre ha estat molt irregular i inferior al normal.

A aquesta tendència meteorològica de falta de pluges, s’ha sumat que el temps de les últimes setmanes és anòmal, amb temperatures més altes de l’habitual, que ha produït que florisquen els ametllers i una plaga de processionària que està afectant centenars de pins de tota la comarca. Entre ells, els del passeig de l’Albereda, espai molt freqüentat pels morellans, en el qual no és difícil trobar-se amb llargues files d’erugues. Uns arbres que sofreixen les conseqüències d’aquest insecte i també la falta d’aigua. Un altre efecte que s’està vivint és que cabres salvatges tornen a estar prop dels nuclis urbans buscant pastures per poder menjar.

Afortunadament, les reserves subterrànies sembla que estan assegurades. “Les pluges de principis de novembre van venir molt bé per als aqüífers i pous, en principi no hi ha perill, la cara negativa són les zones superficials i algunes fonts que ja noten l’escassetat d’aigua” assenyala Pallarés. Entre el sector agrícola i ramader de la comarca un dels temes de conversa és el canvi climàtic, com explica el regidor “ens estem adonant els últims anys, pensàvem que era una cosa llunyana que no afectava, però sembla que sí que ens ho comencem a creure. Alguna cosa cal fer perquè fallen moltes coses i el nostre sector depèn molt del temps”. A més, la falta de pluges pot comportar un estiu de risc de cara a la possibilitat d’incendis forestals.

 
next