Diari La Veu del País Valencià
Adéu als barracons escolars
Leo Part / València

La Generalitat Valenciana s’ha proposat acabar amb els vergonyosos barracons escolars presents en més d’un centenar de col·legis públics arreu de les comarques del Nord, Centre i Sud del País Valencià.

Es tracta, en paraules de Puig, d’un pla “ambiciós” i que és “la mostra de l’autoexigència del nostre govern per a executar tot el que hui s’ha plantejat”. De fet, el cap de l’Executiu valencià ha apuntat que “un objectiu irrenunciable per a nosaltres és que l’educació valenciana siga de qualitat, adreçada en igualtat d’oportunitats a tots els xiquets, les xiquetes i els joves”, per la qual cosa, ha afegit, es pretén convertir al llarg d’aquesta legislatura “l’ensenyament “en un pilar bàsic del nostre govern”.

El president Ximo Puig, i el conseller d’Educació, Vicent Marzà, han presentat aquest matí el Mapa de les Infraestructures Escolars on es detalla de forma “transparent” la deficitària situació en què es troben les infraestructures escolars valencianes, la quantitat d’alumnat afectat i les propostes d’actuació al respecte del govern del Botànic.

Aquest pla contempla la construcció de 124 centres educatius nous i les adequacions en 116 centres més “per acabar amb el problema de centres parcialment en barracons”. “No són promeses –ha subratllat Marzà– són fets, i qualsevol persona podrà consultar les llistes organitzades i baremades amb rigor per ordre d’actuacions”.

Durant la presentació duta a terme al mateix Palau de la Generalitat, el conseller Marzà ha destacat la “deplorable situació” en què estan moltes escoles i instituts públics valencians com a conseqüència, ha apuntat, “de la pèssima gestió de l’antic govern” i que constitueix “la demostració que no hi havia cap interès per cuidar i potenciar una educació valenciana pública i de qualitat”. “És més –ha destacat Marzà– mentre es feia negoci amb els barracons via Ciegsa, milers de famílies i docents eren enganyats amb promeses incomplides sobre noves construccions i això és una vergonya a la qual ara posem solució”.

703 actuacions i 270.000 alumnes afectats

Dels 1.391 centres educatius públics presents al País Valencià -1.004 escoles d’Infantil i Primària, 29 centres d’Educació especial i 358 IES – 703 “necessiten d’algun tipus d’actuació en infraestructures”, la qual cosa equival al 50% dels centres i un total aproximat de 270.000 alumnes afectats.

El titular d’Educació ha remarcat que davant els 22 centres educatius nous que de 2012 a juny de 2015 l’antic govern va construir, l’actual Govern autonòmic “de juliol a desembre de 2015 ha agilitzat tots els processos per a iniciar les obres de 7 centres educatius nous i ha marcat un full de ruta de la reconstrucció de les infraestructures escolars entre 2016 i 2019”. Un full de ruta que suposa “l’eliminació total de barracons i la construcció de 124 escoles i instituts nous”, segons han avançat. Només en 2016 es preveu construir 31 centres nous.

124 centres educatius de nova construcció

Al Mapa de les Infraestructures Escolars es detallen els criteris de prioritat d’actuació 2016-2019, on s’especifica el començament de les obres dels centres que estan íntegrament en barracons o en més del 50%, dels centres que cal fer nous per les lamentables condicions en què es troben pel pas del temps i els nous centres que cal construir perquè ho requereix el volum d’alumnat d’una població. En aquesta llista de grans actuacions la Generalitat té previst començar les obres de construcció de 124 escoles i instituts entre 2016 i 2019.

Comarques lliures de barracons en 4 anys

Durant els pròxims quatre anys, segons Puig i Marzà, “tindrem unes comarques valencianes lliures de barracons”. Ambdós s’han reafirmat en el seu compromís de “reconstruir el sistema educatiu valencià amb infraestructures de qualitat, aules dignes i una gestió absolutament transparent, on qualsevol ciutadà podrà consultar l’ordre d’actuacions”. El pressupost estimat per a la construcció de 124 centres nous és d’aproximadament 423 milions d’euros.

Actuacions en 116 centres parcialment en barracons

Segons fonts de la Generalitat Valenciana, en l’actualitat hi ha 116 escoles i instituts que estan parcialment en mòduls provisionals. Per tal de pal·liar aquesta situació s’ha establit una prioritat d’actuació en aquells centres que compten amb tres o més mòduls i una altra prioritat d’actuació en centres que tenen fins a dos mòduls prefabricats.

En aquesta línia, durant el període 2016-2019 es realitzaran les 116 actuacions d’eliminació de barracons parcials, de les quals 52 són en centres que compten amb tres o més aules en barracons i 64 que compten amb fins a dos aules en mòduls prefabricats. El pressupost estimat per abordar aquestes actuacions és de 60 milions d’euros.

Finalment, estan previstes altres actuacions simultànies a la de nova construcció d’escoles i instituts, així com a les obres que es realitzaran en centres que estan parcialment en barracons.

El president Ximo Puig i el conseller Vicent Marzà, durant la roda de premsa. Foto: GVA

Les reformes s’aniran fent a mesura que es tinguen suficients recursos per a dur-les a terme, ja que segons han explicat Puig i Marzà, “l’infrafinançament al qual estem abocats les valencianes i els valencians no ens permet comptar amb els suficients recursos ara com ara per a assegurar que totes les reformes estaran fetes en un marge de quatre anys”.

Cal recordar que l’informe de la Intervenció General de la Generalitat Valenciana entorn de la societat de construccions escolars CIEGSA va revelar que l’anterior Administració governada pel Partit Popular va construir escoles un 36,01% més cares que si ho haguera fet directament la Generalitat, la qual cosa va generar un sobrecost de mil milions d’euros, amb què es podrien haver fet actuacions en més de 200 centres educatius.

Comparteix

Icona de pantalla completa