Diari La Veu del País Valencià
EUPV: Rita Barberà hauria sigut detinguda si no fóra aforada?
RedactaVeu / València

Estaria l’exalcaldessa de València i actual senadora del PP Rita Barberá detinguda –com ha succeït aquest dimarts amb Alfonso Rus– si no tinguera la condició d’aforada?

Aquesta és la pregunta que ha formulat en veu alta davant els periodistes la diputada provincial d’EUPV, Rosa Pérez Garijo, en roda de premsa per a valorar sobre les detencions de destacats dirigents del PP i exalts càrrecs de la Diputació. “És molt difícil creure que Rita Barberá estava al marge del que les persones implicades feien”, ha puntualitzat.

Garijo ha assegurat, a més, que la seua formació ha investigat la branca internacional del cas Imelsa i va aportar a Fiscalia Anticorrupció la informació que va trobar sobre relacions de la trama amb empreses de l’estranger al setembre de 2014.

Cal dir que va ser EUPV, com ha recordat Pérez Garijo, la formació que va presentar el 30 de juliol de 2014 la denúncia per la qual es va iniciar la investigació, en el marc de la qual s’ha desenvolupat una operació de la Guàrdia Civil que afecta el PP de València, amb detencions com la de l’expresident de la corporació provincial, Alfonso Rus.

‘Acò és la punta de l’iceberg’

Segons ha dit, si al maig eixia a la llum la gravació en la qual s’escoltava comptar “mil, dos mil, tres mil” aquest dimarts hi ha “una altra manera de comptar que és un, dos, tres, quatre i així fins a 24, que són els detinguts que hi ha hagut”, encara que espera que hi haja “molts més”. Segons la diputada d’EUPV aquest no és el cas Imelsa o el cas Diputació, sinó “la punta de l’iceberg d’un cas molt més gran” i ha recalcat la seua voluntat que “més que els titulars i fins i tot la caiguda política d’aquests senyors, hi haja unes responsabilitats penals” i que “aquests delinqüents complisquen les penes que han de complir”.

També ha indicat que encara que la denúncia la van presentar al juliol de 2014, després van presentar annexos amb els seus esbrinaments sobre les relacions amb directius de la CAM o la branca internacional, després d’investigar les empreses de la trama, els seus socis i enllaçar-les amb companyies d’altres països. “En algun lloc han d’estar aqueixos diners”, ha dit, per a apuntar que no donaran més informació per a no entorpir la recerca.

Després de recordar que des que va presentar la denúncia ha hagut d’afrontar cinc querelles per injúries i calúmnies, ha posat en valor que “hui es demostra que tot era cert” i ha negat que aquest siga un “cas aïllat” en el PP.

Rosa Pérez ha criticat que el partit haja mantingut com a assessors en la corporació els ara detinguts Emilio Llopis i Juan José Medina “encara que se sabia que era una qüestió a punt d’esclatar”.

“Més sorpreses”

Preguntada sobre si preveu noves detencions de rellevància, ha dit no saber “l’abast final” de l’operació però sí espera “més detencions i més sorpreses”.

“Rita Barberá no se l’ha detingut; la qüestió seria si a Rita Barberá se la poguera detenir, se l’hauria detingut?” perquè “per la seua condició d’aforada no se la pot detenir”, ha dit. “Se l’haguera detingut o no si no ho fóra? Doncs bé, podria ser”, ha indicat.

La diputada provincial s’ha preguntat “quant diners ens han robat als valencians” i ha qüestionat, a la vista de tots els casos, si el PP “podria ser una presumpta organització criminal”.

Durant la seua compareixença Garijo ha estat acompanyada pel primer tinent alcalde de Xàtiva, Miquel Lorente, qui ha assenyalat que l’ocorregut és “una lliçó del que no s’ha de fer mai més en política” i ha afirmat que en la localitat hui la gent “està bastant contrariada” perquè açò “no és plat de bon gust”.

Comparteix

Icona de pantalla completa