Diari La Veu del País Valencià
El PSPV demana que el ‘Paretó de Paterna’ siga declarat Bé d’Interés Cultural
RedactaVeu / Paterna

El portaveu socialista de Cultura en les Corts, Juan Soto, ha presentat una proposició no llei en les Corts Valencianes perquè el Consell declare Bé d’Interès Cultural (BIC) Lloc Històric el conjunt format pel mur conegut com el ʹParetó de Paternaʹ i les fosses comunes situades en el cementeri municipal de Paterna.

Amb aquest objectiu insta la Conselleria de Turisme, Cultura i Esport a promocionar la protecció patrimonial d’aquest enclavament d’acord amb el previst en la Llei 4/98, de Patrimoni Cultural Valencià. Una proposta que es debatrà la setmana que ve en la Comissió d’Educació i Cultura en les Corts.

L’Ajuntament de Paterna ja va aprovar, a proposta del grup municipal socialista, una moció per la qual es comprometia a iniciar els tràmits pertinents per a declarar BIC aquest espai de memòria. En aquest sentit, Soto ha considerat que la “sensibilitat històrica i democràtica” que ha demostrat el consistori de Paterna amb aquesta resolució “exigeix la implicació de les altres institucions valencianes més representatives en la protecció del patrimoni” per a aconseguir la protecció patrimonial a través de la declaració de BIC.

El diputat ha afirmat que aquesta declaració contribuiria a més a “honrar i recuperar la memòria de les víctimes del franquisme” al mateix temps que reconeixeria “la incansable lluita de les associacions dels familiars”. Igualment, ha subratllat que aquest conjunt constitueix “un dels majors referents quant a espais de la ignomínia”, ja que hi van ser afusellades “més de 2.200 persones de totes les ideologies democràtiques i enterrades en les fosses clandestines del cementeri de Paterna”.

Programa europeu ‘Landscapes of War’

D’altra banda, Soto ha destacat que aquest conjunt ja ha sigut inclòs com a lloc a protegir en el programa europeu ‘Landscapes of War’, gestionat per la Federació de Municipis i Províncies (FEM) per a catalogar i protegir els llocs relacionats amb la memòria i el sofriment de les guerres i postguerres.

Finalment, els socialistes han recordat que tant el secretari general del PSPV, Ximo Puig, com diversos càrrecs destacats d’aquest partit, han estat i continuen donant suport a la lluita dels familiars dels afusellats encara pendents de trobar i d’identificar, al mateix temps que mostren la seua satisfacció pel fet que, alguns d’ells, ja puguen donar descans a les restes trobades en fosses comunes, com és el cas de José Cel·la, Francisco Fenollosa, Manuel Gimeno i Ramón Gandía.

Comparteix

Icona de pantalla completa