Diari La Veu del País Valencià
Puig denuncia davant el Constitucional la ‘discriminació’ del País Valencià

Toni Martínez / Corresponsal / Madrid.

“Hi ha cinc milions de valencians que se senten discriminats per una llei”. Amb aquestes paraules ha justificat el president de la Generalitat Valenciana Ximo Puig el recurs que ha presentat davant el Tribunal Constitucional de Madrid contra els Pressupostos Generals de l’Estat d’enguany.

Puig ha arribat acompanyat de la consellera de Justícia Gabriela Bravo i, segons ell mateix ha explicat, “després d’esgotar les vies del diàleg amb el president i el ministre i després de demanar una reunió que no s’ha produït”.

A les portes del Constitucional, un edifici dels anys 70 en obres, l’esperaven les càmeres disposades a preguntar pel proper govern a l’Estat espanyol i la reunió del Comitè Federal del PSOE. L’infrafinançament del País Valencià no pareixia interessar molt.

Tot i això, Puig ha explicat els dos motius que li han servit com a argumentari per al recurs. Per una banda, l’aplicació, des de l’any 2009, del conegut com a Fondo de Suficiencia Global, creat per a garantir els serveis bàsics i que en el cas del País Valencià suposarà en 2016 una pèrdua de 1.329 milions d’euros. Només Madrid (681), Illes Balears (647) i Murcia (182) tenen un balanç negatiu, però inclús molt per davall de la situació valenciana. Amb eixos 1.329 milions, destaquen des de Presidència, “s’arribaria a la despesa mitjana per habitant prevista per a 2016 a totes les autonomies”.

Gabriela Bravo, Ximo Puig i Arcadi España, camí del TC.

El segon punt del recurs es refereix al fet que els darrers tres anys no s’ha fet la renovació del finançament autonòmic que havia d’haver arribat l’1 de gener de 2014. Per eixe motiu, des de la Generalitat es demanda al Constitucional que anul·le la quantitat prevista en el pressupost d’ingressos de l’Estat pel que fa a l’aportació del País Valencià amb un import de 1.329 milions d’euros.

Nou govern a l’Estat espanyol

Des de Presidència marquen eixe nou finançament per al País Valencià com una línia roja per a donar suport a un proper govern. Un president que, segons ha remarcat Puig, si depèn dels socialistes no serà Mariano Rajoy. “No és possible”, ha explicat davant els periodistes preguntat per una gran coalició PP-PSOE. “El PP no pot comptar amb el suport del PSOE”, ha incidit.

I ha tornat a vincular el PP amb la corrupció per a rebutjar el gran pacte. “I, a més, amb un partit que, tal com s’ha demostrat amb les darreres detencions, tenia dirigents que sabien el que estava passant”. “El problema del País Valencià”, ha conclòs, “és un còctel entre mal finançament, corrupció i despropòsit en la gestió”.

Finalment, sobre la possibilitat d’un pacte amb Podemos, en què podria entrar Ciudadanos, Puig ha destacat que “cal parlar de continguts”. “Es va començar malament al posar per davant els càrrecs, però ara cal parlar del qui, de quin projecte per a Espanya compartim”. Mentrestant, el País Valencià seguirà esperant un finançament just. Hui ja ho sap també el Constitucional.

Comparteix

Icona de pantalla completa