Xàtiva acull un simposi del Bombardeig de 1939

‘Nous temps, noves esperances’ és el títol del congrés organitzat per Ulleye que tindrà lloc el dissabte 13 de febrer
30 gener 2016 01:00h

RedactaVeu / Xàtiva

‘Bombardeig de Xàtiva 1939: Nous temps, noves esperances’, és el títol del simposi d’entrada lliure -fins omplir la capacitat de la sala- que tindrà lloc el dissabte 13 febrer a la capital de La Costera. El simposi està coordinat per Rafel Buforn, i compta com a director científic amb Ricard Camil Torres, de la Universitat de València.

L’acte tindrà lloc al carrer Abú Masaifa, nº 9, de Xàtiva els pròxims dissabte dia 13 (de 10 a 13 hores) i diumenge 14 (de 16.30 a 18.30 hores).


Programa del Simposi
 

El programa del simposi ‘Bombardeig de Xàtiva 1939: Nous temps, noves esperances’ compta amb l’ Obra Gràfica ‘7 d’Aielo’ de Miquel Molla, editada per Ulleye en record dels set republicans d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida) afusellats a Paterna pel bàndol franquista entre novembre i desembre de 1939 després d’una farsa de judici.
 

Després de la presentació del simposi prevista per a les 10 hores, la jornada s’encetara amb el professor Rafel Buforn i Valero que tractarà sobre ‘El crim no sols fou a Granada. Relat històric basat en la repressió homosexual a Xàtiva l'any 1961’.
 

Bombardeig Xàtiva - Obra gràfica de Miquel Molla.
Obra gràfica de Miquel Molla.
 

Més tard i després d’un descans, el professor Salvador Català tractarà de respondre a la pregunta Per què afusellaren Jovino i Cantador? Breu història de dos sindicalistes de la UGT. A les 12.30 hores del dissabte Laura Gassó presentarà el llibre ‘El diario de Gaskin’, del qual és autora. La jornada del dissabte continuarà les 16.30 amb ‘La tipografia a les làpides del cementeri de Xàtiva’, a càrrec de Francesc Piera Francés, historiador de l'Art, mentre que a les 17.30 hores Agustí Ventura i Conejero, cronista oficial de Xàtiva, abordarà L'actuació de Sarthou en la guerra i la postguerra.

Segons Ulleye, “desgraciadament, 76 anys s'han necessitat perquè deixés de ser Alcalde Honorari i Perpetu de Xàtiva, el dictador Franco, responsable màxim de la tragèdia de 1939 a Xàtiva”.

El organitzadors del simposi recorden que gràcies a la majoria del PSOE, EUPV i Compromís, nascuda de les passades eleccions municipals ha sigut possible l’organització d’aquestes jornades, també recolzades per Ciudadanos”.

I és que, segons denuncia Ulleye, “durant els últims anys va ser el Partit Popular qui va mantenir aquesta situació i que, després de les passades eleccions locals i després de perdre la majoria de govern, pel que sembla, han reflexionat votant a favor de la mesura”.
 

Logo La Veu
 

Descargas

next