Xàtiva acull un simposi del Bombardeig de 1939

‘Nous temps, noves esperances’ és el títol del congrés organitzat per Ulleye que tindrà lloc el dissabte 13 de febrer

RedactaVeu / Xàtiva

‘Bombardeig de Xàtiva 1939: Nous temps, noves esperances’, és el títol del simposi d’entrada lliure -fins omplir la capacitat de la sala- que tindrà lloc el dissabte 13 febrer a la capital de La Costera. El simposi està coordinat per Rafel Buforn, i compta com a director científic amb Ricard Camil Torres, de la Universitat de València.

L’acte tindrà lloc al carrer Abú Masaifa, nº 9, de Xàtiva els pròxims dissabte dia 13 (de 10 a 13 hores) i diumenge 14 (de 16.30 a 18.30 hores).


Programa del Simposi
 

El programa del simposi ‘Bombardeig de Xàtiva 1939: Nous temps, noves esperances’ compta amb l’ Obra Gràfica ‘7 d’Aielo’ de Miquel Molla, editada per Ulleye en record dels set republicans d’Aielo de Malferit (la Vall d’Albaida) afusellats a Paterna pel bàndol franquista entre novembre i desembre de 1939 després d’una farsa de judici.
 

Després de la presentació del simposi prevista per a les 10 hores, la jornada s’encetara amb el professor Rafel Buforn i Valero que tractarà sobre ‘El crim no sols fou a Granada. Relat històric basat en la repressió homosexual a Xàtiva l'any 1961’.
 

Bombardeig Xàtiva - Obra gràfica de Miquel Molla.
Obra gràfica de Miquel Molla.
 

Més tard i després d’un descans, el professor Salvador Català tractarà de respondre a la pregunta Per què afusellaren Jovino i Cantador? Breu història de dos sindicalistes de la UGT. A les 12.30 hores del dissabte Laura Gassó presentarà el llibre ‘El diario de Gaskin’, del qual és autora. La jornada del dissabte continuarà les 16.30 amb ‘La tipografia a les làpides del cementeri de Xàtiva’, a càrrec de Francesc Piera Francés, historiador de l'Art, mentre que a les 17.30 hores Agustí Ventura i Conejero, cronista oficial de Xàtiva, abordarà L'actuació de Sarthou en la guerra i la postguerra.

Segons Ulleye, “desgraciadament, 76 anys s'han necessitat perquè deixés de ser Alcalde Honorari i Perpetu de Xàtiva, el dictador Franco, responsable màxim de la tragèdia de 1939 a Xàtiva”.

El organitzadors del simposi recorden que gràcies a la majoria del PSOE, EUPV i Compromís, nascuda de les passades eleccions municipals ha sigut possible l’organització d’aquestes jornades, també recolzades per Ciudadanos”.

I és que, segons denuncia Ulleye, “durant els últims anys va ser el Partit Popular qui va mantenir aquesta situació i que, després de les passades eleccions locals i després de perdre la majoria de govern, pel que sembla, han reflexionat votant a favor de la mesura”.
 

Logo La Veu
 

Publicitat
Publicitat