Diari La Veu del País Valencià
El jutge cita el portaveu del PP a València per un presumpte blanqueig de capitals

ACN / València.

El jutjat d’instrucció número 18 de València, que investiga el ‘Cas Imelsa’, ha acordat aquest divendres citar el portaveu del PP en l’Ajuntament de València, Alfonso Novo, per prendre-li declaració com investigat en la causa per un presumpte cas d’adjudicacions irregulars a canvi de comissions il·legals.

Segons que ha informat el TSJ valencià, Novo haurà de comparèixer dimecres 3 de febrer per un presumpte delicte de blanqueig de capitals per estar (amb una altra persona que també declararà com investigada) autoritzat per disposar del compte de l’agrupació local del Partit Popular.

El portaveu del PP, suspès cautelarment de militància, és una de les cinc persones investigades en la causa que no varen ser arrestades. Les 24 persones que van ser detingudes en l’operació anticorrupció desenvolupada dimarts, entre ells l’expresident de la Diputació de València Alfonso Rus, ja han estat posades en llibertat provisional, amb diverses fiances.

La investigació se centra en Imelsa (empresa vinculada a la Diputació de València), la regidoria de Cultura de l’Ajuntament de València, CIEGSA (empresa creada per la Generalitat per a la construcció d’infraestructures educatives) i la Fundació Jaume II el Just, per realitzar adjudicacions fraudulentes a canvi de comissions il·legals. Segons que ha informat el TSJ valencià, s’investiguen contractes des de l’any 2003.

Entre els 24 detinguts hi ha l’expresident de la Diputació de València, exalcalde de Xàtiva i expresident del Partit Popular en les comarques centrals, Alfonso Rus; l’exvicepresident de la Corporació Provincial i exsecretari autonòmic d’Educació, Máximo Caturla; l’exvicepresident de la Diputació i exalcalde de Montcada, Juan José Medina; l’exsecretari autonòmic d’Esport i exdiputat en les Corts Valencianes, David Serra; l’exregidora de Cultura de l’Ajuntament de València, María José Alcón; l’ex gerent de la Fundació Jaume II El Just i excap de gabinet del Consell Jurídic Consultiu, Vicente Burgos; l’exalcalde de Genovés, Emilio Llopis; la secretària del grup municipal del PP en l’Ajuntament de València, Carmen García Fuster i Salvador Deusa Ibanco, excap de secció d’Evaluaciació i Planificació de la Diputació de València.

A més, van ser arrestats 12 empresaris, com a suposats subornadors, dos arquitectes i un extreballador de l’Ajuntament de València (personal de confiança del grup popular).

Per cinc d’ells, (Rus, Caturla, Llopis, Medina i García Fuster) el fiscal va sol·licitar presó, petició que va ser denegada pel magistrat instructor per entendre que no concorrien risc de fuga i de destrucció de proves. Als quatre primers, però, el jutge els va imposar, com a mesura cautelar, l’obligació de comparèixer periòdicament al jutjat.

Tots els arrestats estan ja en llibertat provisional. Mantenen la seua condició d’investigats en aquesta causa en què s’investiguen diversos delictes contra l’administració pública, entre ells, els de prevaricació administrativa, malversació de cabals públics, tràfic d’influències, suborn i blanqueig de capitals.

L’instructor ha imposat a 14 d’ells fiances que oscil·len entre els 15.000 euros i els dos milions d’euros. Les fiances imposades no són per eludir la presó. Són fiances pecuniàries (no carceràries) per garantir la responsabilitat civil que haurien de pagar els investigats en cas de ser condemnats.

Les més altes per a Alfonso Rus i Máximo Caturla, amb 2 milions d’euros. Mentre que els altres responsables polítics de la Diputació de València han hagut de fer front a fiances d’un milió d’euros.

Comparteix

Icona de pantalla completa