Diari La Veu del País Valencià
Compromís portarà al pròxim ple de Les Corts el rebuig a la corrupció generalitzada del PP

RedactaVeu / València.

El síndic del grup parlamentari Compromís, Fran Ferri i la portaveu adjunta, Mireia Mollà, han registrat en les Corts una proposició no de llei amb la qual es planteja que el parlament manifeste el seu rebuig a la corrupció i aprove una sèrie de mesures per augmentar l’eficàcia de la lluita per a combatre-la.

Segons ha assenyalat Ferri “volem que el ple de les Corts, en la pròxima sessió el 10 de febrer, després de tot el que estem coneixent en el context de l’Operació Taula contra la trama del PP valencià, manifeste el seu rebuig a la corrupció, al blanqueig de capitals, la malversació de cabdals públics, el suborn i el finançament il·legal dels partits polítics així com el seu suport a la lluita contra aquestes pràctiques així com a l’actuació de la justícia”.

A través d’aquesta iniciativa Compromís també planteja establir mesures per a millorar la lluita contra la corrupció, entre les quals destaca instar la Sindicatura de Comptes a elaborar un informe sobre les seues necessitats materials, econòmiques i, en general, sobre la necessitat de recursos per a millorar la seua tasca de fiscalització del sector públic valencià. Així mateix s’insta el Consell a elaborar un mapa global de les necessitats per a millorar el control intern en l’administració i enfortir la lluita contra la corrupció.

Amb aquesta proposició també s’insta els membres d’institucions estatutàries implicats en casos de corrupció al fet que s’aparten dels seus càrrecs per a garantir la imatge i reputació d’òrgans consultius i normatius fonamentals per a l’exercici de l’autogovern valencià. “En aquest punt ens estem referint a casos com el de Francisco Camps, membre del Consell Jurídic Consultiu, i imputat pel cas Valmor o Consuelo Císcar, membre del Consell Valencià de Cultura, imputada per les irregularitats en la seua gestió a l’IVAM”, ha afegit Ferri.

Per al portaveu parlamentari de Compromís “al País Valencià, els greus casos de corrupció que investiga la justícia i que mostren tot un clima presumptament criminal estès com una taca d’oli en les administracions controlades pel Partit Popular, sempre han estat vinculats a adjudicacions públiques. Tots i cadascun dels grans casos de corrupció judicialitzats hui dia (Cas Rus, Emarsa, Blasco, Fabra, Nóos, Brugal, Gürtel i un llarg etcètera) han suposat un greu dany per als comptes públics de la Generalitat Valenciana, de les tres diputacions i de diferents ajuntaments”.

El paper auditor de la Sindicatura de Comptes així com del control intern de l’administració resulta, doncs, fonamental per a detectar irregularitats i enfortir la necessària tasca de fiscalització. De fet, nombrosos casos investigats s’han alimentat, en alguna mesura, per les informacions d’irregularitats que la Sindicatura de Comptes detectava en els seus informes. Cal destacar també el paper d’auditoria a les empreses públiques de la Generalitat i, també, a les fundacions i consorcis públics.

Malgrat la tasca de la Sindicatura de Comptes al llarg dels darrers anys, el síndic major va reclamar recentment més facultats per a, per exemple, poder analitzar les comptabilitats d’empreses o bancs que hagen rebut subvencions públiques. Així, considerava que la revisió de comptabilitats, la petició d’informació a tercers i la petició als bancs resulten elements fonamentals per a detectar amb més facilitat casos de frau i corrupció.

“És per això –ha afegit Ferri- que volem demanar a la mateixa Sindicatura de Comptes que realitze un informe de necessitats materials i de personal per maximitzar la seua tasca de control, el que acabarà suposant una millora en la lluita contra la corrupció”.

Comparteix

Icona de pantalla completa