Diari La Veu del País Valencià
Vídeo. Acte de desgreuge a les Magues de Gener

RedactaVeu / València.

Vora 300 persones s’aplegaren aquest dissabte al Teatre El Micalet per a la cloenda de la Festa de la Infantesa de 2016. Un acte que tingué molt de desgreuge cap a les Magues de Gener, vituperades pel Partit Popular i per mitjans propers a la dreta després de la cavalcada laica del passat 3 de gener.

Manola Roig, Rosa Roig i Llum Fos encarnaren els valors de la Llibertat, la Igualtat i la Fraternitat respectivament durant aquella desfilada i foren rebudes per l’alcalde de València, Joan Ribó, qui obrí les balconades de l’Ajuntament, des d’on sonaren un grapat de notes de l’Himne de Riego, melodia oficial de la Segona República.

Des de la Societat Coral El Micalet, entitat organitzadora, es lliuraren guardons commemoratius als prop de cinquanta grups (des de dolçainers a gegants passant per quadres de dansa) que participaren en la cavalcada. Alhora es presentà el projecte de micromecenatge del documental “Jo també sóc maga! València 1936-2016”, un relat dels esdeveniments de gener i la furibunda reacció dels sectors més dretans en contra de la festivitat republicana i que arribà a l’atac personal, masclista i agressiu, a les tres dones que encarnaren les magues. Aquest treball durarà entre 50 i 60 minuts i comptarà amb la coautoria de Sergi Tarín, col·laborador de La Veu. Qui vulga participar pot fer-ho a través del verkami.

Finalment, l’escriptora i investigadora Cristina Escrivá, impulsora de la Festa de la Infància i del documental, avançà alguns detalls de la propera edició, la de 2016-2107, que coincidirà amb la commemoració dels 80 anys de València com a capital de la República (octubre de 1936 a novembre de 1937). L’acte clogué amb la intervenció de les magues, que reivindicaren els valors que les inspiraren a eixir al carrer tot lamentat el linxament mediàtic “no sols en contra d’unes dones i d’una festa lúdica, sinó d’uns valors que continuen sent cabdals per essencials i revolucionaris”.

>

En el següent vídeo editat per La Veu hi ha el moment culminant de la intervenció de les magues.

>

Comparteix

Icona de pantalla completa