Diari La Veu del País Valencià
Algemesí s’adhereix a la Xarxa de Ciutats Valencianes Ramon Llull
RedactaVeu / Algemesí

La Xarxa de ciutats valencianes Ramon Llull va ser creada el 18 de novembre de 2008 a Gandia pels ajuntaments de Morella, Sueca, Gandia i Vinaròs amb l’objectiu d’incorporar-se a la Fundació Ramon Llull. El 15 de gener de 2009 aquesta associació va ser incorporada a la Fundació Ramon Llull, i el seu primer president va ser l’actual president de la Generalitat Ximo Puig.

Des d’aleshores fins ara han anat incorporant-se altres ajuntaments valencians, entre ells alguns riberencs com Alginet, l’Alcúdia o Corbera. Ara, amb un canvi de govern progressista a la localitat, M+S ALGEMESÍ havia proposat adherir-se en el darrer plenari, perquè “resultava importantíssim que Algemesí s’incorporara a través de xarxa a la Fundació Ramon Llull, ja que aquesta és l’encarregada de difondre en l’àmbit internacional la nostra llengua i cultura”, explica el portaveu +A, Josep Bermúdez.

Aquesta fundació, amb seu a Andorra, és doncs el punt d’encontre cultural de tots els territoris que parlen la nostra llengua, i per això en ella hi participa el govern d’Andorra, el de Catalunya, el Consell General dels Pirineus Orientals francesos, ajuntaments balears, valencians i l’italià de l’Alguer. Totes aquestes institucions públiques unifiquen esforços per donar a conèixer, a nivell mundial, la llengua que parlem i la cultura que ens fa ser el que som.

“Tots tres partits hem vist en aquesta adhesió una bona oportunitat per a ampliar la difusió del nostre patrimoni cultural, reconegut per la UNESCO, un patrimoni que estem obligats a donar-lo a conèixer a través de tots els canals. Així, a l’igual que habitualment es dóna a conèixer en fires turístiques com FITUR, és lògic també que es difonga a través d’institucions culturals de caràcter internacional. A més a més, com a poble valencianoparlant que som és també obligació nostra estar al costat d’aquelles institucions que difonen i promocionen a tot arreu els nostres autors clàssics i moderns. Si nosaltres no donem suport als que difonen la nostra llengua i cultura ningú ho farà per nosaltres”, declara Bermúdez.

De nou el PP i “un desvariat discurs anticatalanista”

El PP, encapçalat per Vicent Ramon García, votà en contra “fent servir un desvariat discurs anticatalanista, per molt que tots els explicàrem que ací no es debatia cap tipus de qüestió política o d’organització territorial, sinó simplement l’adhesió a una fundació merament cultural”.

Explica el portaveu de Més Algemesí que la negativa del PP d’Algemesí per no sumar-se a la iniciativa se sostenia “amb arguments tant puerils com que la seu de la fundació estava a Andorra, “i tots sabem que és Andorra” i que “a Andorra la llengua oficial és el català”. “És paradoxal” afegeix “que s’enorgullisquen de ser els màxims defensors de la valenciania i es neguen a sumar-se a una fundació que difon, a nivell internacional, figures com Ausiàs March o Joanot Martorell, autors valencians. Serà que, en definitiva, no estimen tant la seua cultura com per a donar-la a conèixer arreu del món”.

Des de M+S ALGEMESÍ es congratulen de l’acollida per part del govern local “que no han dubtat en cap moment de fer seua”, la iniciativa.

Comparteix

Icona de pantalla completa