Diari La Veu del País Valencià
Juli Capilla i Mercé Climent donen vida a ‘Lletra Impresa’ una nova editorial a la Safor
RedactaVeu / Gandia

Els escriptors Mercè Climent i Juli Capilla estan darrere del nou segell editorial: Lletra Impresa Edicions amb seu a Gandia (la Safor). Segons expliquen els editors al seu web, Lletra Impresa Edicions és “una editorial en llengua catalana i de qualitat que aspira a proveir els lectors de totes les edats de llibres, especialment literaris, perquè els formen i els entretinguen alhora”.

La nova editorial naix amb dues col·leccions,’Ovidiane’, amb la qual pretenen donar l’oportunitat a veus inèdites i de qualitat que encara no han tingut l’oportunitat de donar-se a conèixer. “El nom de la col·lecció és un doble homenatge a dos clàssics incontestables. D’una banda, a Publius Ovidius Naso, Ovidi, prolífic poeta romà, autor de les Metamorphoses i l’Ars amatoria, entre altres obres. I de l’altra, a l’inoblidable Ovidi Montllor, actor, cantant, rapsode i poeta alcoià”. Així, trobem que el primer número de la col·lecció ‘Ovidianes’ de narrativa es titula Capvespre i és obra de Josep Bertomeu Mol (Dénia, Marina Alta, 1950), obra de la qual poden saber-ne més adreçant-se a la web de l’editorial.

Josep Bertomeu Moll.

L’altra col·lecció és ‘Mythos’, la qual “s’adreça als més menuts i pretén recuperar i difondre llegendes valencianes sovint no massa conegudes o que no s’han difós com cal, un patrimoni cultural que a hores d’ara es troba en perill d’extinció, o que, si més no, ocupa cada vegada menys espai en la vida diària dels nostres xiquets i xiquetes”. Els dos primers títols de ‘Mythos’, la col·lecció per a infants, veuran la llum ben aviat, entre els mesos de febrer i abril. Són El Tio de la Porra, de Juli Capilla, i El Misteri dels Reis d’Orient, de Mercè Climent. Tots dos llibres tracten personatges molt populars i volguts a la comarca de la Safor i de l’Alcoià.

Filosofia i tarannà editorial

“La filosofia de l’editorial és treballar a poc a poc, però amb cura. Anirem a pams, perquè sabem que som una editorial menuda. Però també pensem que ens trobem en un moment propici, d’expansió de la lectura en valencià. I, si no fóra el cas, hauríem d’aspirar a això, a ampliar el ventall de lectors en català. Al País Valencià cal que llegim més, i fer-ho en la llengua pròpia”, segons afirma Mercè Climent.

I Juli Capilla hi afegeix: “El que pretenem és sumar, afegir-nos a la resta d’editors valencians, que són amics, i també als catalans i illencs, els nous i els de tota la vida, els quals han contribuït a la normalització de la llengua. Ací, tothom hi té cabuda. Cal que augmentem el percentatge de lectors en català. Pensem que és possible. I cal fer-ho entre tots.”

D’aquesta manera la nova editorial compta amb una “vocació íntegra i transfronterera, clarament de país. I per això mirarem, en la mesura de les nostres possibilitats, d’eixamplar horitzons cap als lectors i les lectores de més enllà del País Valencià: per Catalunya, les Illes, la Franja d’Aragó, la Catalunya-Nord, l’Alguer; per a tota la gent que forma part de la comunitat de parla catalana”, explica Mercè Climent a la web de l’editorial.

El per què del nom?

El nom de l’editorial, Lletra Impresa, “tampoc no és casual”. Tant Climent com Capilla reivindiquen “el paper de l’edició tradicional. La que es fa en paper, la que valora la feina acurada i ben feta, la que implica escriptors, il·lustradors i el públic. “No estem en contra de l’edició digital –són paraules de Juli Capilla–, però el llibre com a objecte que es pot tocar, olorar, sentir, veure, subratllar a llapis… és insubstituïble, i en alguns gèneres fins i tot m’atreviria a dir que l’edició en paper és del tot imprescindible”. A parer de Mercè Climent, “el bon editor és aquell qui es preocupa pel llibre, però també el que atén les necessitats de l’escriptor, el que l’aconsella però també el que respecta la seua llibertat d’elecció com a creador”.

Anuncien, això no obstant, que l’editorial ja treballa en noves publicacions i ampliació del seu catàleg, així doncs, els invitem a seguir amb atenció la web d’aquesta nova editorial que ve a sumar-se al context editorial valencià.

Comparteix

Icona de pantalla completa