Als Centres de menors i de dependència els cal una 'revisió urgent del seu finançament'

FE CCOO PV denuncia impagaments i retards als treballadors des de 2011
1 febrer 2016 01:00h
RedactaVeu / València

La FECCOOPV sol·licita a Mònica Oltra, vice-consellera d'Igualtat i Polítiques Socials una “revisió urgent i immediata del sistema de finançament” dels centres i serveis dirigits a menors i a altres sectors de l'àmbit dels serveis socials. “Aquest sistema de licitacions és un vertader parany en els centres de menors, tal com s'ha vingut gestant des dels governs del PP”, explica la federació, “ho justificaven com: objectiu i igualitari en les oportunitats per a les entitats”. FFCCOOPV afirma que “açò no és cert, ja que han valorat les baixades econòmiques per sobre dels projectes tècnics i l'impacte social i han generat una retallada que no es pot assumir per a la majoria d'entitats que treballaven des de fa més de trenta anys projectes socials propers al barri i al ciutadà”.

Recentment, en sentència del TSJ, ha tombat el sistema que l’exconseller Blasco va crear per a la gestió de centres dirigits a persones amb dependència vinculats a la família Cotino. Des d'eixa línia CCOOPV “exigeix també soluciones per al finançament dels Serveis Socials”. Amb diferències, ja que “al final s'ha afavorit un sistema de finançament que ha provocat dues situacions”, expliquen. Primerament una "subhasta" a la baixa en la presentació d'ofertes “detraient diners als usuaris i treballadors”, ja que “s'han atorgat a empreses que es presentaven per sota del conveni de referència, la qual cosa suposa que l'impacte va dirigit als treballadors”, i en segon lloc “un règim quasi de monopoli per a alguna entitat en la gestió de molts centres i programes”.

Conseqüència de tot això és que les entitats sense ànim de lucre que gestionen centres de menors “estan entrampades pel sistema de licitacions públiques, que encara que legals, impliquen rebaixes per a usuaris i empreses”. “És un sistema de subhastes pensat més per a urbanisme, construccions, gestió de serveis de manteniment”; però des de CCOOPV es manifesta que “no és la millor fórmula de finançament per als centres o serveis dirigits a les persones i, per tant, exigim una ràpida solució”.

El cas de la Cooperativa Castell i SOCIALIA

Exemples d'elles, és la desvinculació de conveni d'aplicació per part dels treballadors i l'aportació que han de fer els socis cooperativistes de la Cooperativa "Castell", radicada en el barri valencià de Senabre o els centres que gestiona SOCIALIA, Coop.Val., a Elx.

Explica el sindicat que “els excessos que aquest sistema provoca, fa que centres gestionats des de fa més de 20 anys per la mateixa entitat hagen de presentar-se a la licitació amb baixades temeràries davant el risc que altres empreses o fundacions es presenten amb un pressupost més baix que elles”.
 

Per tot això, les delegades de personal de la Coop. "ES CASTELL" han dirigit un escrit a Mònica Oltra demanant una solució immediata, tant per a ells, com per als socis cooperativistes, ja que tots els treballadors porten des de maig de 2013, rebaixant-se el salari pactant una desviació del conveni d'un 5,75%, més altres mesures d'ajust i, així i tot, l'entitat segueix en nombres rojos. Són quasi tres anys de retallada. En breu, ho faran els treballadors de SOCIALIA per a exigir a Mònica Oltra una resposta ràpida.

Aquests són els exemples “més sagnants, però en realitat la majoria d'entitats valencianes i que, al llarg de la seua història, han sigut escrupoloses en el compliment dels drets amb els xiquets i els treballadors viuen una situació d'ofec i angoixa alarmant”.

El sindicat a més afegeix dos fets clau, com és que des de l'any 2011 en tot el sector no s'ha produït un augment salarial i, segon, els retards en els pagaments als treballadors.

Per aquest motius des de CCOOPV “s'exigeix una acceleració en el canvi normatiu que evite aquesta situació, la promesa incorporació en els plecs de clàusules socials que aquesta Vicepresidència està desenvolupant i un sistema concertat per a les entitats que posen a disposició els seus propis centres”. Mentre, “demandem una solució a través de la pròxima modificació de crèdit o acceptant alguna PNL (proposició no de llei) d'algun grup polític de les Corts perquè a tots els centres que tenen aquesta situació puguen tenir un increment econòmic que els salve fins que es formalitze el nou sistema de finançament”.


 

Descargas

next