Rebutjada una moció per commemorar l’incendi de Quart pels borbònics

La regidora de Cultura argumenta que “no està clar ni el grau de represàlia ni els motius dels fets” de 1706
1 febrer 2016 01:00h
Recreació de la Batalla d'Almansa.
RedactaVeu / Quart de Poblet

El grup municipal socialista de Quart de Poblet ha rebutjat per majoria absoluta presentada al ple pel grup municipal Compromís per commemorar el dia 17 de gener de 1706 en record de l’incendi del poble per part dels exèrcits borbònics en la Guerra de Successió. La proposta va comptar amb l’abstenció del PP i C’s i amb el suport de Sí Se Puede.

Segons fonts de Compromís Quart de Poblet, la regidora de Cultura va argumentar, en l’explicació del seu vot en contra, que “no està clar ni el grau de represàlia ni els motius dels fets”. Per la seua banda, des de Compromís Quart afirmen que “són molts els documents que verifiquen la crema  i el saqueig del nostre poble com a càstig pel seu posicionament majoritàriament austriacista perquè així servira d’exemple a tota la comarca”.
 
La Regidoria de Cultura de l'Ajuntament de Quart de Poblet va plantejar la creació d’un Consell d’Història per commemorar l’any vinent l’aniversari de la Batalla d’Almansa i així investigar més sobre els fets ocorreguts, “a la qual cosa no es va oposar Compromís, però sí a la significació d’un fet concret i que mereix una menció especial i a part en la història amarga i trista del nostre poble”.

Eixir del silenci o donar a conèixer els fets

Segons explica Compromís per Quart de Poblet en el seu comunicat, “després de 310 anys que han passat, ja és temps d’eixir del silenci, d’escrutar eixos fets, reconèixer-los i donar-los a conèixer.

En aquest sentit, el grup municipal nacionalista destaca que com afirma el rector Isidoro Planes, al seu manuscrit, Sucesos fatales de la Ciudad y Reyno de Valencia... : “Fue casi todo reducido a pavesas...”.
 

“El nostre plantejament sempre ha estat en la recuperació i la investigació de la nostra història amagada, en la difusió en l’àmbit educatiu i amb el record al carrer d’allò que ens ha fet ser com som, com manifestem als acords de la moció presentada”, expliquen des de Compromís.

El portaveu del grup municipal nacionalista a Quart, Xavi Torres,  lamenta que “el partit majoritari no estiga per treballar des del consens i més quan parlem de valors tan significatius per al nostre poble”.
  

 


next