Llíria commemorarà l’any 2017 el centenari del descobriment dels 12 Treballs d’Hèrcules

El Consell Valencià de Cultura dóna suport a la commemoració d'aquest centenari
1 febrer 2016 01:00h
12 treballs d'Hèrcules
RedactaVeu / Llíria

Llíria commemorarà l’any 2017 el centenari del descobriment dels 12 Treballs d’Hèrcules a l’emblemàtic edifici Ca Porcar. El ple municipal ja va aprovar per unanimitat aquesta  proposta el darrer ple de novembre.

Per a la commemoració del centenari de la troballa, s’ha posat com a objectiu tractar de recuperar el mosaic (actualment es troba exposat al Museu Arqueològic Nacional), encara que siga amb una cessió temporal a la Ciutat de Llíria. “Es per això que calen tots els esforços possibles per part de totes les administracions valencianes i actors institucionals perquè aquest fet siga possible”, apunta el diputat i regidor de la Ciutat, Paco Garcia Latorre.
 
12 treballs d'Hèrcules
Foto: Mosaic dels 12 treballs d'Hèrcules.

Amb aquest objectiu, Garcia (proponent de la iniciativa) i Joanvi Candel (un col·laborador local i impulsor de la proposta de commemoració), es varen reunir amb el President del Consell Valencià de Cultura (CVC), Santiago Grisolía i el seu Secretari, Jesús Huguet. Als quals se’ls va traslladar l’acord que es va prendre al consistori i als qui se’ls va demanar el seu suport com a màxim òrgan estatutari valencià de representació en el món cultural.

Tant Grisolía com Huguet varen destacar la importància d’aquest mosaic, únic possiblement en tota la geografia espanyola, per la seua composició, dimensions i estat de conservació. I varen traslladar tot el suport de la institució a l’Ajuntament de Llíria i a les gestions en les quals puguen col·laborar perquè, igual que es va fer amb la Dama d’Elx, els valencianes i Llíria puga gaudir d’aquesta troballa romana durant la celebració del centenari de la seua recuperació.
 

Participants en la reunió del CVC.

Per a Garcia, que té previstes reunions també amb la Conselleria de Cultura i la Diputació de València, aquest suport suposa un pas important per fer realitat la celebració de ‘L’any dels 12 Treballs d’Hèrcules’ a la Ciutat. Una efemèride que de segur servirà per a dinamitzar l’economia local i el turisme, així com difondre i posar en valor el valuós i gran patrimoni monumental que té Llíria.

Celebració d’un Ple del CVC a Llíria al setembre de 2016

Així mateix, el President del CVC va confirmar que la institució, vista la petició feta des de l’Ajuntament, celebraria un Ple del CVC el pròxim mes de setembre de 2016 en la Ciutat de Llíria. Sent aquest un moment propici per poder redactar i aprovar una declaració de suport a la magna exposició que el consistori vol fer davant la declaració del 2017 com ‘L’any dels 12 treballs d’Hèrcules’.

Logo La Veu
 
next