Diari La Veu del País Valencià
CCOO: ‘Hi ha 468.921 persones aturades al País Valencià’
RedactaVeu / València

Ana García Alcolea, secretària d’Ocupació i Formació de CCOO PV indica que “el rigor en el disseny de les polítiques actives és l’única aposta de futur, fer possibles ocupacions dignes que permeten una vida sense por a les famílies treballadores i un respir a l’economia”.

Així s’ha manifestat tenint en compte les dades d’atur registrat durant el primer mes del 2016, les quals “confirmen la vulnerabilitat d’un mercat laboral fortament subjecte a l’estacionalitat, de la qual cosa es deriva una creació d’ocupació efímera, caduca i trencada vertiginosament en funció de la temporada”.

Pel que fa a la contractació, la temporalitat segueix disparada per sobre del 90%, ja que durant el mes de gener s’han formalitzat 13.197 contractes menys, “una xifra decebedora que no aconsegueix maquillar-se ni amb el trossejament cada vegada més habitual de contractes estables i sense condicions” denuncia Alcolea.

La desocupació s’ha incrementat al País Valencià en 6.931 persones fins a arribar a les 468.921, en un mes típic de creixement de l’atur registrat per la finalització de la campanya de Nadal. Segons el parer del sindicat, una de les dades més alarmants és la taxa de cobertura per desocupació, que se situa en el 46,15% el que suposa que més de la meitat de les persones registrades com a demandants en les oficines del Servef, no percep cap prestació.

Respecte a l’afiliació a la Seguretat Social, de desembre a gener ha disminuït, fonamentalment en el Règim General, en 18.584 afiliacions, seguit de l’agrari que també ha descendit en 8.578 afiliacions.

“Una anàlisi rigorosa de l’evolució de la desocupació exigeix tenir present que es tracta de dades de desocupació registrada, per la qual cosa únicament contempla aquelles persones que han comunicat i renovat la seua situació. Una lectura interessadament superficial de l’estadística invisibilitza una borsa de persones desincentivades, que han perdut la confiança en el Servef i que a més no perceben cap prestació, o s’han vist obligades a eixir a buscar fora d’Espanya”, apunta el sindicat.

A CCOO PV el preocupa “la feblesa estructural d’un model productiu basat en la precarietat en la contractació, que emmalalteix d’excessiva rotació, la qual cosa consolida mes a mes la pobresa laboral i el repartiment de contractes precaris, i augmenta la bretxa d’exclusió”.

Més treballadores pobres, serveis i agricultura sectors que baixen

L’impacte de gènere torna a castigar les dones treballadores, entre les quals s’ha incrementat la desocupació en 5.036, arribant a les 261.350. En homes l’atur s’ha incrementat en 1.895, i arriben als 207.571.

Per sectors, l’atur registrat s’ha incrementat com acostuma a ser habitual pel tipus de mercat laboral que perpetuem, en el sector serveis en 7.573, arribant a les 308.559 persones aturades.

El segon sector on més ha augmentat l’atur registrat és en el d’Agricultura a causa de la fi de campanyes, amb 1.324 aturats més, la qual cosa situa la desocupació en el sector agrari valencià en 17.898 persones. La disminució de l’atur registrat s’ha restringit al País Valencià als sectors d’Indústria i Construcció.

Per demarcacions, s’ha incrementat més a València, en 3.947 persones, arribant a les 232.484, seguida d’Alacant amb 1.714 persones arribant a les 186.133 persones en atur, i finalment a Castelló amb 1.270, arribant a 50.304 persones en atur registrat.

Segons afirma García Alcolea, “les successives reformes laborals i de la negociació col·lectiva, juntament amb les polítiques de retallades s’han revelat incapaces de generar ocupació estable, però molt útils per a precaritzar l’ocupació, fent més vulnerables les vides de les persones, retallant drets i expectatives, afeblint així a la societat en el seu conjunt”.

CCOO considera que sense les transformacions necessàries “no hi haurà recuperació real possible, l’empobriment generalitzat s’instal·la al mateix ritme que la precarietat, la qual cosa no ens portarà a ser una de les primeres autonomies”. Des de CCOO, conclouen que“seguirem lluitant contra l’atur i per la recuperació de drets socials, per l’ocupació de qualitat i per un model econòmic que estiga al servei de les persones, amb uns serveis públics forts i de qualitat”. Per a això, “s’han d’engegar tots els programes previstos per a l’atenció de les persones aturades i gestionar de forma diligent per a no perdre fons com ha succeït recentment en matèria de formació. És important que tant les persones sense ocupació com les que tenen ocupació, puguen rebre els serveis que necessiten en matèria d’orientació, de formació, d’inserció. La dinamització de l’economia ha de realitzar-se en paral·lel, apostant per sectors que són font generadora d’ocupació, pel desenvolupament de la R+D+i que aporte major valor afegit”.

Comparteix

Icona de pantalla completa