Diari La Veu del País Valencià
L’exposició ‘Sorolla, Apuntes en la arena’, ja pot visitar-se al Centre del Carme

RedactaVeu / València

L’exposició ‘Sorolla. Apuntes en la arena’ revela l’amplitud d’una faceta de la producció del pintor valencià encara bastant desconeguda, amb prou faenes explorada i quasi sempre considerada com a mer suport per a l’estudi d’obres concretes de la seua producció pictòrica. Els dibuixos que va fer són sens dubte essencials per a aprofundir en el coneixement de la seua obra pictòrica, com a part del procés creatiu, com a esbossos preparatoris, però també com a expressió artística amb personalitat pròpia.

Aquesta àmplia selecció de dibuixos, procedents de la voluminosa col·lecció conservada en el Museu Sorolla, la majoria dels quals mai han sigut exposats fins ara, ofereix un punt de vista complementari sobre l’evolució artística del pintor. En observar-los percebem que evolucionen de forma paral·lela a la seua pintura: les inquietuds essencials, l’estètica i els reptes que es planteja a cada moment coincideixen en ambdues vessants.

“Estudi per al bany” de Sorolla, 1899. Oli sobre llenç. Museu Sorolla.

El seu dibuix complementa la seua pintura, de la mateixa manera que ho fan les conegudes xicotetes “notes de color” a l’oli. L’exposició evidencia també, donada la rellevància que el mar i la platja van tenir en la pintura i en la pròpia vida de Joaquín Sorolla, que qualsevol aproximació a la seua producció ha de partir dels nombrosos dibuixos consagrats a aquest entorn.

Amb més de 100 obres, ‘Sorolla. Apuntes en la arena’ es concep com la primera gran mostra de Joaquín Sorolla que aspira a oferir un discurs crític i analític que se sume a l’atractiu estètic propi d’aquestes xicotetes obres sobre paper. S’organitza en cinc àmbits, en els quals els dibuixos estableixen un diàleg permanent amb una selecció d’olis i de notes de color de xicotet format. Aquest diàleg és possible ja siga perquè remeten a quadres especialment significatius o perquè comparteixen trets i inquietuds essencials que es demostren constants i en continu procés d’exploració en l’univers estètic del valencià.

Per tindre més informació al respecte d’aquesta exposició quasi inèdita poden consultar la pàgina web del Consorci de Museus.

Comparteix

Icona de pantalla completa