Diari La Veu del País Valencià
Vicent Marzà visita l’AVL i reconeix ‘la important tasca de la institució’
RedactaVeu / València.

El conseller d’Educació, Vicent Marzà, ha visitat hui, per primera vegada, la seu de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua. Primer s’ha reunit amb la Junta de Govern i després ha assistit a la sessió plenària de l’ens normatiu, on el president Ramon Ferrer ha expressat la seua voluntat dialogant i de col·laboració amb l’actual govern en les qüestions en favor del valencià, sempre des de la independència institucional.

El conseller Marzà ha reconegut als acadèmics “l’enorme tasca de dignificació que ha fet i que cal que continue fent la màxima institució en matèria de normativa lingüística, ja que el valencià és un tresor com a poble”. Així mateix ha volgut destacar “la necessitat que un ens com l’AVL gaudisca de total independència i que no tinga cap interferència en la seua tasca diària per part de cap administració” i ha afegit: “Pel que fa a la Generalitat Valenciana puc assegurar que col·laborarem amb aquesta institució referent de la normativa en la nostra llengua en tot el que calga”

Ferrer ha donat la benvinguda i ha agraït la visita del conseller Marzà davant la resta d’acadèmics en la Sala de Juntes, la segona que en onze anys realitza un responsable d’Educació i Cultura. El president de l’AVL ha destacat les mostres inequívoques del nou govern “d’apostar pel valencià” i els ha animat a continuar “en eixa línia de compromís i d’impuls de la llengua pròpia”.

El responsable de Cultura també ha destacat el treball de les acadèmiques i els acadèmics en l’elaboració de materials necessaris com la Gramàtica, el Diccionari normatiu o les col·leccions de manuals de recerca filològica. Així mateix, ha destacat que “l’AVL ha assumit durant anys accions de política lingüística per la inacció de l’antic govern i que ara s’obri un nou marc d’actuació en aquest aspecte perquè la direcció general de Política Lingüística de la Generalitat està assumint com pertoca aquest treball”.

El president de l’AVL ha aprofitat l’ocasió per traslladar a Vicent Marzà el desig de la institució d’incorporar en la nova versió del programa SALT el Diccionari normatiu valencià, una obra que en la seua variant digital ha tingut una extraordinària acollida amb 8.400.000 consultes des de la seua presentació en la pàgina web hui fa dos anys, i que en breu també comptarà amb una edició en paper.

L’AVL ha plantejat al conseller la necessitat de difondre en l’àmbit escolar la Gramàtica valenciana bàsica, una obra que d’una manera més senzilla recull els conceptes i estructures propis de la Gramàtica normativa valenciana. Igualment, Ramon Ferrer s’ha referit al Portal Terminològic Valencià, un portal informàtic que permetrà els usuaris ampliar la capacitat de l’actual DNV amb un contingut més tècnic i específic.

Ferrer ha expressat també la necessitat d’augmentar la docència en valencià en base a la Llei d’Ús i Ensenyament i al Decret de Plurilingüisme que “donen un marc de seguretat jurídica i permeten una acció decisiva en favor del valencià”. Finalment, l’Acadèmia inicia ara una nova etapa amb la renovació d’un terç dels seus membres, tancant un període de quinze anys sota la tutela de les Corts.

El conseller Marzà a recollit totes les propostes de l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i ha assegurat “la màxima comunicació i col·laboració en tots els temes plantejats”

Comparteix

Icona de pantalla completa