‘Edizioni dell’Orso’ publica una antologia poètica d’Estellés en italià

‘La gioia della strada. Poesia scelte’ és el títol en italià que es correspon amb un dels poemes estellesians inclosos en l’antologia “El goig del carrer”
8 febrer 2016 01:00h
Sixto Ferrero / València

L’1 de febrer eixia a la venda a tot Itàlia La gioia della strada. Poesia scelte d’Edizioni dell’Orso. El recull de poemes és una antologia d’Estellés, traduïda a l’italià. “No volíem titular-la simplement antologia poètica, és per això que vam triar un dels poemes que s’inclou El goig del carrer i li vam posar aquest títol a aquesta selecció de 60 poemes” ens explica un dels traductors de l’equip que ha participat en aquesta fita, el professors d’italià a l’EOI de Quart de Poblet, Gianpiero Pelegi.

“És el primer llibre de l’Estellés que es tradueix a l’italià”, afirma Pelegi. Tenint en compte la proximitat geogràfica, però sobretot el tarannà humanitzant de la temàtica i la mediterraneïtat dels versos del poeta de Burjassot, “a nosaltres també ens va sorprendre”, afegeix Pelegi, “i justament per això, per la temàtica tan humana d’Estellés que parla de l’amor, del sexe, de la terra, de menjar, que pensem que pot tindre molt bona acceptació a Itàlia”.

“A Itàlia hi ha sis facultats on es pot estudiar filologia catalana”, explica el professor, preguntat per com naix aquesta idea; “però és la professora Veronica Orazi, de la Universitat de Torí qui ens anima a dur endavant aquesta traducció. Ja s’havien fet apropaments des de la Rivista Italiana di Studi Catalani que publica també Edizione dell’Orso”, l’editorial que ara ha publicat l’antologia.

L’edició compta amb la selecció dels 60 poemes en català i la seua traducció a l’italià i petites notes al peu de pàgina esclaridores “perquè Estellés cita pobles de l’Horta, i altres localismes que convé situar breument” explica el professor Pelegi. No obstant això, és una edició que vol abastir tothom, “per a tots”. Així, va aparèixer fa uns dies, “i no sé si ens haurem quedat curts, o hem estat massa prudents” afegeix, “perquè des del primer dia van mostrar interès en la seua venda llibreries de tot Itàlia”.

De moment però, ens explica Gianpiero Pelegi, “la professora Orazi prepara un curs monogràfic d’Estellés a la universitat on els alumnes treballaran amb La gioia della strada. Poesia scelte”.


 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next