Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat té 10 dies abans que el Govern espanyol li faça pagar 19 MEUR de multa a la UE

ACN / València.

El Govern espanyol ha donat un termini de 10 dies a la Generalitat Valenciana perquè presente al·legacions abans de repercutir el pagament de la multa de 18,9 MEUR imposada per la Comissió Europea a l’Estat espanyol per l’ocultació de 1.800 milions en despeses computables a efectes de dèficit duta a terme pels anteriors governs de Francisco Camps i Alberto Fabra durant els exercicis 2008 a 2011.

Segons que ha informat el Govern valencià a través d’un comunicat, l’executiu assenyala que és el Govern espanyol qui s’ha de fer càrrec de la multa perquè era el responsable de supervisar les dades del dèficit.

Al respecte el conseller valencià d’Hisenda, Vicent Soler, remarca que l’administració estatal és responsable de la supervisió de les dades i que “era perfecte coneixedor de la situació, ja que la Sindicatura de Comptes, any rere any, així ho assenyalava en els seus informes”.

“El que pretén el ministeri és inadmissible i no ho permetrem; intentar que l’actual Consell pague els plats trencats de la catastròfica gestió duta a terme pels executius del PP, que van convertir l’ocultació de factures i despeses en una pràctica habitual”, ha lamentat Soler.

El conseller ha afegit que el Ministeri no pot desistir de les seues responsabilitats “quan la situació era de sobres coneguda, els informes de la Sindicatura es traslladaven al Tribunal de Comptes i el seu contingut es difonia públicament i per vies oficials “.

“Els valencians ja estan prou maltractats amb l’actual sistema de finançament perquè a més ara ens repercutisquen multes derivades per la mala gestió d’anteriors dirigents”, ha assenyalat el conseller d’Hisenda.

La Generalitat Valenciana considera “increïble” que l’informe de la Intervenció General de l’Administració de l’Estat que acompanya l’expedient esgrimeix per eludir les seues responsabilitats que entre els anys 2008 i 2012 “no ha comptat amb poders suficients per comprovar la quantia i comptabilització de la despesa per part de les comunitats autònomes “. En aquest sentit, el conseller remarca que la Sindicatura va alertar de la situació, tal com va constatar la Comissió Europea en el seu informe d’investigació.

Comunicació “per telèfon”

Segons que informa el Govern valencià, l’informe elaborat per la Comissió Europea revela que al gener de 2012 el govern d’Alberto Fabra va remetre els corresponents qüestionaris d’informació comptable normalitzada del quart trimestre de 2011, en els quals figuraven en el compte 409 un total de 501 milions, dels quals 328 milions es van comunicar “per telèfon”. A l’abril de 2012 es van traslladar a través dels qüestionaris d’informació un total de 469 milions més en el compte 409.

Quan la intervenció de l’Estat va demanar confirmació d’aquestes dades, la Generalitat Valenciana va comunicar telefònicament a principis de maig una desviació en les dades encara més gran, que suposava “un deute addicional de vora 1.800 milions corresponent a despeses sanitàries no registrades”. Finalment, de la informació remesa a finals de juny de 2012 per la Intervenció de la Generalitat Valenciana es desprèn una desviació en relació a les dades comunicades al gener de 2012 corresponents a l’import del compte 409 xifrada en 1.891 milions.

La Comissió Europea va obrir un procediment d’investigació sobre aquests fets que es va saldar amb la imposició a l’Estat espanyol d’una multa de 18,9 MEUR en constatar que s’ha produït una tergiversació de les dades de dèficit públic comunicades per l’Estat espanyol, a causa que el País Valencià va incomplir reiteradament l’aplicació del principi de meritació comptable que regeix la comptabilització de la despesa pública durant els exercicis de 2008 a 2011, el que va suposar una desviació en les dades de dèficit per import de 1.891 milions. Com a conseqüència de la despesa no remesa pel País Valencià, les dades de dèficit espanyol es van veure afectades per un increment del 0,2% del PIB el 2011 i fins a un 0,1% en la resta d’anys anteriors.

Comparteix

Icona de pantalla completa