València commemora la fundació de la 1a universitat popular de la ciutat

Mª Ángeles Durán Heras, la primera dona que va obtenir una càtedra de Sociologia a l’Estat espanyol, oferirà la conferència 'La neutralidad de la ciencia'
10 febrer 2016 01:00h

RedactaVeu / València.

L’Ajuntament de València commemora l'11 de febrer el naixement de la primera Universitat Popular de València, al mes de febrer de 1903. L’acte tindrà lloc al Paranimf de la Universitat de València, en el Centre Cultural La Nau, a les 19 hores i estarà presidit per l’alcalde de València, Joan Ribó i pel rector de la Universitat, Esteban Morcillo. Durant l’acte, Mª Ángeles Durán Heras, primera dona a obtenir una càtedra de Sociologia a l’Estat espanyol, doctora honoris causa per la Universitat de València i Premi Nacional d’Investigació, oferirà la conferència ‘La neutralidad de la ciencia’.

Precisament va ser aquest el títol amb el qual Gumersindo de Azcárate, jurista, diputat republicà, catedràtic de la Universitat Central, president de la Institución Libre de Enseñanza va triar per la conferència inaugural de la Universitat Popular.
 
Universitat Popular al 1903
Universitat Popular de València (Llibrers, 3) 1906. Foto: Arxiu Municipal de València.

Els valors fundacionals de la primera Universitat Popular, fundada per Vicente Blasco Ibáñez, estan vinculats amb la Institución Libre de Enseñanza, el laïcisme, el desig d’una ciutadania formada i crítica, la llibertat de pensament i de càtedra, la inclusió social i la solidaritat.

El 8 de febrer de 1903 es va celebrar la conferència inaugural de la Universitat Popular de València. L’acte va tenir lloc al centre de ‘Fusión Republicana’, un edifici ara desaparegut del carrer Llibrers, enfront del palau del Marqués de Dues Aigües. La premsa de tot l’Estat es va fer ressò de l’esdeveniment com un acte històric i solemne, al qual, explicaven les cròniques del diari ‘El Pueblo’, van assistir 2.000 persones i va custodiar la porta la guàrdia de cavalleria muntada de la ciutat. A València en aquell moment hi havia més d’un 70% d’analfabetisme i la Universitat de València tenia matriculats al voltant de 1.400 estudiants.

Logo La Veu
 
next