Diari La Veu del País Valencià
La comissió d’investigació d’Imelsa cal que ‘traga a la llum tota la porqueria possible’

Europa press / València

El ple de les Corts Valencianes ha aprovat aquest dimecres per unanimitat crear una comissió d’investigació sobre l’empresa pública Ciegsa –investigada dins de l’Operació Taula, derivada del cas Imelsa– per a aclarir els sobrecostos en la construcció d’infraestructures educatives i depurar possibles responsabilitats.

S’ha donat llum verda a aquesta comissió sol·licitada per PSPV, Compromís i Podem, que han “lamentat que molts xiquets hagen passat tota la seua etapa educativa en barracons i han denunciat els sobrecostos de 1.000 milions d’euros”. La ‘popular’ Beatriz Gascó ha replicat que dels 1.000 milions “457 corresponen a despeses de funcionament de l’empresa, interessos de crèdits, impostos pagats i nòmines dels treballadors”.

El portaveu socialista, Manolo Mata, ha indicat que “l’expresident de la Generalitat Eduardo Zaplana va crear Ciegsa i va dissenyar un pla en el qual intuïa que amb 1.000 milions d’euros es farien 277 col·legis i tot el mapa escolar estaria complet”. No obstant això, “aquesta empresa s’ha fos 2.800 milions, no ha fet ni la meitat dels col·legis compromesos i hem pagat el triple per metre quadrat que en altres comunitats”, ha assenyalat.

Manolo Mata. (Foto: Les Corts).

Mata ha indicat que Ciegsa ha contractat “amb una empresa investigada en la trama Gürtel” i amb altres com Sedesa o Lubasa. “Vostès saben els cosins, amics i cunyats que estaven en Ciegsa?”, ha preguntat el socialista, qui ha dit que “el PP amb l’exemple d’aquesta mercantil han arruïnat aquesta comunitat”.

També ha instat la presidenta del PPCV i síndica del grup popular, Isabel Bonig, que li canvie el nom al partit, però “no li pose l’adjectiu popular”, perquè “popular és el relatiu a poble i aquest partit no té a veure amb el poble”.

“Bona gestió”

Per la seua banda, la diputada de Podem Sandra Mínguez ha preguntat al PP si “la bona gestió de la qual tant es vanaglorien” és “Imelsa, operació Taula, cas Blasco, cas Fabra, Gürtel, Camps, Nóos, Púnica, la visita del Papa…”, i ha denunciat el “nou cas d’utilització indecent dels diners públics per part dels governs del PP”. “Hem de saber qui són els responsables”, ha ressaltat Mínguez, qui ha reclamat que “els diners estafats són nostres”. També ha assenyalat que durant l’etapa en la qual l’actual vicepresident segon de les Corts, Alejandro Font de Mora, va ser conseller d’Educació “el deute de Ciegsa es va multiplicar per tres” i, així mateix, ha assenyalat que Máximo Caturla –investigat en l’operació Taula– va ser alhora “el màxim dirigent” de l’empresa pública, secretari autonòmic d’Educació i “responsable de les finances del PP”.

També ha destacat que Isabel Bonig va ser assessora parlamentària de Font de Mora i la diputada ‘popular’ Beatriz Gascó directora general de Qualitat Educativa. “Cap a on miraven mentre les aules prefabricades s’eternitzaven deixant els nostres xiquets en barracons?”, ha preguntat.

Des de Compromís, Josep Nadal ha defensat la creació d’una comissió d’investigació “oberta i democràtica que traga a la llum tota la porqueria possible que puguem traure i ens diga on han fallat els mecanismes de control que tota societat democràtica i seriosa hauria de tenir per a evitar aquesta vergonya”. Al seu parer, “els procediments penals tenen el seu temps, però també són molt importants els procediments i els temps polítics”. De la mateixa manera, ha assenyalat que Font Mora ha d’explicar “si no va veure res durant tots els anys” com a conseller d’Educació i si “no li va estranyar un incendi intencionat en la seu on guardava la informació més sensible de Ciegsa”.

Alejandro Font de Mora. (Foto: Les Corts).

Font de Mora, que ha demanat la paraula per al·lusions, ha exigit “respecte cap a les persones que hem treballat, ja que alguns ens hem deixat la pell i la salut i no hem tingut cap benefici personal en aquest tipus d’activitats”. Així, ha defensat l’”honor de les persones”.

L’exconseller d’Educació també ha assenyalat que l’incendi en Ciegsa va ser investigat per la Policia “en temps de Zapatero i Rubalcaba” i es va concloure que “va ser un incendi accidental”. De la mateixa manera, ha ressaltat: “El que jo vaig veure personalment van ser 265 col·legis nous perquè els vaig inaugurar jo” i ha destacat que durant l’etapa del PP es van construir 600 centres educatius”.

“Soroll i circ mediàtic”

Beatriz Gascó ha denunciat que PSPV, Compromís i Podem ja han “jutjat Ciegsa i l’han condemnat” i ha ressaltat que el PP és “l’únic partit interessat a conèixer la veritat”, mentre que els altres “l’única cosa que volen és fer soroll i un circ mediàtic”.

Beatriz Gascó. (Foto: Les Corts).

“Nosaltres som els primers interessats a desvincular un treball que ha posat en peus més de 600 centres educatius d’un presumpte cas de corrupció”, ha dit Gascó, qui ha assegurat que Ciegsa es va crear “perquè els governs socialistes van ser incapaços de planificar i construir els centres que necessitava la Comunitat Valenciana”.

De la mateixa manera, ha titllat de “maliciós” i “pervers” el raonament que “si en Ciegsa hi ha un presumpte cas de corrupció, tot Ciegsa és corrupte”. També ha criticat que la resta de grups vulguen que “sobrecost signifique delicte” i ha ressaltat que “si es demostra que hi ha hagut acte delictiu, eixa persona a la presó, de cap, sense cap tipus de pietat”.

No obstant això, ha dit que “no consentiran que barregen un presumpte cas de corrupció amb un treball que ha permès a 250.000 alumnes estrenar centre educatiu”.

“Amb l’educació no es juga”

Finalment, des de Ciutadans (C’s), Carmen Sánchez ha destacat la seua “més absoluta vergonya” per l’ocorregut en Ciegsa. “Els que pareix que s’ho emportaven calentet eren els alts càrrecs del PP, partit que ha fet i desfet al seu gust”. “Amb l’educació dels nostres xiquets no es juga”, ha destacat Sánchez, però ha indicat que s’ha de “posar un punt i final a la corrupció sense límits”.

Comparteix

Icona de pantalla completa