Diari La Veu del País Valencià
Homenatge aquest diumenge a les víctimes del bombardeig de Xàtiva
RedactaVeu / Xàtiva

El 12 de febrer de 1939 centenars de persones, entre les quals es trobaven dones, xiquets, i molts soldats que tornaven del front de Còrdova, perderen la vida a l’Estació de Xàtiva. Un bombardeig indiscriminat dut a terme per tres avions italians carregats de bombes, van acabar amb la vida de les persones presents a l’estació en el moment en què feia la seua parada tècnica d’escassos minuts un tren amb soldats que tornaven del front de Còrdova, ocasió que aprofitaren un bon nombre de familiars i amics per saludar-los. En uns minuts, tres avions italians carregats de bombes sembraren el terror i la mort.

Per recordar aquest tràgic fet, Republicans de Xàtiva organitza un any més un nou recordatori dedicat a mantindre viva la memòria del que va ocórrer a l’estació de la capital de la Costera aquell fatídic dia en què el terror aeri decretat per les tropes franquistes acabà per sempre amb l’esperança de refer la vida després d’una Guerra Civil.

Segons Republicans de Xàtiva, “el que no va fer el darrer front de defensa de la República, ho van fer unes quantes bombes, carregades de foc i metralla, que s’emportaren per sempre la vida d’éssers innocents”.

Un fet “negat i amagat” pel bàndol guanyador

Passat el temps, aquell fet fou negat i amagat, per part del bàndol guanyador ja que, segons Republicans per Xàtiva, “en el fons els feia vergonya reconèixer la massacre”.

Així, l’entitat xativina, seguint el camí iniciat per l’ARDE, “no vol permetre que l’ombra de l’oblit torne a caure sobre les víctimes com va ocórrer durant tant de temps, on el recordatori a les víctimes es feia d’amagades”.

Es per això que enguany, “més que mai”, els organitzadors de l’acte que tindrà lloc aquest pròxim diumenge, volen denunciar “les guerres, i el terror aeri de les bombes que maten civils amb l’excusa de ser operacions militars”. “Els que obliden, es troben condemnats a repetir les errades del passat. La defensa de la vida respon a un criteri universal que va més enllà de qualsevol plantejament polític que mai pot justificar l’assassinat de civils en actes de guerra”, argumenta Republicans de Xàtiva.

En record d’aquelles víctimes innocents, l’entitat vol dedicar l’homenatge “a la defensa de la vida, de les llibertats, i dels principis democràtics, que aquella República, va voler sempre construir, i que malgrat de la desfeta a la Guerra, i posterior dictadura, el temps ha demostrat que els seus valors són principis inqüestionables, i base de la jove democràcia actual”.

Evitar repetir les errades del passat

Segons subratlla Republicans de Xàtiva en la nota de la convocatòria, la nostra democràcia actual “no es pot seguir millorant sense la participació de totes les entitats civils, culturals i polítiques de Xàtiva”, per la qual cosa consideren que es necessària la seua participació en uns actes, asseguren “que han de servir per mantindre viu l’esperit contra el radicalisme, la intolerància, la violència de gènere, l’integrisme, és a dir lluitar contra altres tipus de feixisme encara presents en la nostra societat”.

La convocatòria de la concentració que tindrà lloc aquest pròxim diumenge, dia 14 de febrer, apunta que cal que bona part de la societat estiga present en l’homenatge per tal “d’evitar repetir errades del passat, i poder amb l’esforç de tots, projectar un futur millor, en pau, i sense violència de cap tipus”.

Adhesió del Consell de la Joventut de Xàtiva

El Consell de la Joventut de Xàtiva ha comunicat aquest dimecres que s’adhereix a l’acte d’homenatge.“Des del Consell de la joventut de Xàtiva volem sumar-nos a aquest acte de memòria i record d’aquelles persones que van morir el 12 de febrer de 1939 en un cruel bombardeig a la rereguarda d’una guerra que ja estava quasi acabada”, apunta la nota, en la qual també es recorda que la Guerra civil espanyola “va servir de camp de proves per a la nova manera de fer la guerra, centrada a atacar la població civil innocent”.

L’adhesió del Consell de la Joventut es realitza en considerar aquest acte “necessari” per tal de recuperar la memòria d’aquelles persones que van donar la vida “en defensa d’unes llibertats que van ser usurpades per el cop d’estat que va tombar la II República, la primera experiència plenament democràtica viscuda a l’estat espanyol” , i també perquè el CJX creu que “les víctimes d’aquest feixisme han de ser reparades per tal d’avançar cap a una societat més justa”.

En el mateix comunicat el CJX recorda que aquest acte es va organitzar per primera vegada pel consell, com a voluntat dels joves de Xàtiva i l’Aixopluc, obra de Miquel Mollà, va ser instal·lat també pel CJX. “No obstant això –puntualitza el Consell de Joventut- ens alegrem que durant els últims anys d’inactivitat del CJX aquest acte no haja deixat de realitzar-se per iniciativa de diferents entitats, com és el cas de Republicans de Xàtiva”.

Finalment, el CJX anima “a tots els joves de Xàtiva” a participar en aquest acte i “reivindicar els valors per causa de crims com el bombardeig de l’estació de Xàtiva”.

Comparteix

Icona de pantalla completa