Diari La Veu del País Valencià
El jaciment de Penya Negra de Crevillent tindrà una protecció especial
RedactaVeu / Crevillent – Guadamar del Segura

La directora general de Cultura i Patrimoni de Crevillent (el Baix Vinalopó), Carmen Amoraga, ha anunciat que el seu departament estudiarà incrementar el nivell de protecció del jaciment arqueològic Penya Negra i reiniciarà els treballs d’excavació en el jaciment de La Fonteta de Guardamar del Segura (Baix Segura).

Amoraga ha realitzat aquest anunci durant la seua visita a ambdós jaciments arqueològics en què ha pogut comprovar el seu estat de conservació i conèixer de primera mà els treballs que estan prevists realitzar-hi.

La Penya Negra

El jaciment de la Penya Negra està considerat un dels més destacats assentaments protohistòrics del sud-est i el llevant de la península Ibèrica, identificat com la ciutat d’Herna, la més occidental del regne de Tartessos.

Segons ha explicat la directora general, “des de Cultura es pretén donar una major protecció a aquest enclavament, actualment considerat àrea de vigilància arqueològica, i contribuir a la seua posada en valor, per la qual cosa s’estudiarà declarar-lo Bé de Rellevància Local o Bé d’Interés Cultural, en funció dels resultats de les excavacions que s’estan duent a terme”.

Així mateix, Carmen Amoraga ha destacat que el seu departament, en col·laboració amb l’Ajuntament de Crevillent i la Universitat d’Alacant “estan realitzant l’excavació i consolidació dels sectors I i IX de la Penya Negra, que permetrà establir un recorregut que possibilite la visita dels diversos elements i sectors del jaciment, recuperant gran part de la ciutat d’Herna”.

Carmen Amoraga al Jaciment La Rabita Guardamar del Segura.

Carmen Amoraga al Jaciment La Rabita Guardamar del Segura. Foto: Generalitat Valenciana.

Dunes de Guardamar

Quant als jaciments de les Dunes de Guardamar, situats a Guardamar del Segura, la directora general ha anunciat que el seu departament “començarà enguany els treballs arqueològics en els assentaments fenici i islàmic de La Fonteta i La Rábita, que permetran realitzar una nova documentació de les restes exhumades per a la seua posterior consolidació i restauració”.

Les Dunes de Guardamar estan considerades com un dels més destacats assentaments protohistòrics i històrics del sud-est i el llevant de la península Ibèrica, amb un desenvolupament durant el període Orientalitzant (Fenici), i posteriorment, islàmic (Ribat musulmà dels segles IX-X).

Regulació de l’ús de detectors de metalls

Durant la seua visita a Crevillent, la directora general s’ha referit a la nova regulació realitzada pel seu departament sobre l’ús de detectors de metalls i altres instruments d’anàloga naturalesa que permeten localitzar restes arqueològiques o paleontològiques, i que preveu que l’ús d’aquestes eines haurà de ser autoritzat per la Conselleria d’Educació, Investigació, Cultura i Esport.

La nova regulació respecte a això considera que els objectes i restes de materials trobats mitjançant l’ús d’aquests dispositius en cap supòsit es consideraran trobats per atzar i, de la mateixa manera, estableixen les infraccions en què incorreran els qui incomplisquen aquesta normativa, i fa referència al règim sancionador.

Comparteix

Icona de pantalla completa