Diari La Veu del País Valencià
L’Ajuntament de València lliura a Anticorrupció totes les despeses de Rita Barberà

Europa Press / València.

L’Ajuntament de València ha remès a la Fiscalia Anticorrupció un informe d’ampliació sobre despeses de l’exalcaldessa de València Rita Barberá entre 2009 i 2015, relatius a viatges, menjars en restaurants, regals i allotjaments, que havia sol·licitat el ministeri públic dins de la investigació que duu a terme després de la denúncia presentada al maig del passat any per Compromís per presumptes irregularitats en dispendis carregats a Alcaldia en el que s’ha denominat ‘Ritaleaks’.

L’objectiu és ajudar a determinar si despeses realitzades per Barberá durant la seua estada en l’Alcaldia corresponen o no a “activitats de govern”.

Aquest informe, elaborat pels secretaris del consistori i de 305 pàgines, s’ha emès per a resoldre els “dubtes” que existeixen sobre la relació d’algunes de les factures que investiga el ministeri públic, davant la possibilitat que no siguen dispendis propis “de les activitats de govern”.

L’informe s’ha emès després que la Fiscalia Anticorrupció demanara a l’Ajuntament de València “totes les factures i partides pressupostàries del gabinet d’Alcaldia del 2009 al 2015”, segons les mateixes fonts, que han precisat que es tracta de “partides on es carregaven despeses d’allotjament, viatges, regals i menjar”. Igualment, han apuntat que la petició de Fiscalia posava “especial” atenció en “menjars en restaurants, regals de taronges, menjar en espècie i nou viatges”.

Així, el document afecta les 466 factures que el grup municipal Compromís va adjuntar a la denúncia que va presentar davant la Fiscalia Anticorrupció relatives a despeses de representació d’Alcaldia, amb un import total de 278.000 euros en menjars, hotels i viatges durant els quatre anys.

Menjar amb ‘gin tonics’, rom i ostres

Entre les despeses publicades en aquesta pàgina web figuraven un menjar amb ‘gin tonics’, gaspatxos de llagostes, rom, ostres, mariscades, patxaran o “moixama extra”. Així mateix, apareixien també 600 euros per una nit en una suite d’hotel amb ‘full credit’, que cobria totes les despeses, “des de massatges fins a la pedicura”.

L’alcalde de València, Joan Ribó, que era el portaveu de Compromís en el consistori quan aquesta coalició va presentar la denúncia a Fiscalia i que va donar a conèixer les factures, ha confirmat aquest dijous que des d’aquest organisme s’ha demanat a l’Ajuntament més documentació i ha dit que se li ha facilitat “gustosament, com fem sempre”.

Entre ells, ha citat l’assistència “a l’enterrament de –Manuel– Fraga Iribarne”, que “no és un acte de l’Ajuntament” sinó “de partit”, així com “assistir a determinades reunions del PP; regals fets sense control, des de taronges fins a botelles de rom” i “viatges que no es justifiquen en absolut”. Referent a açò, ha apuntat la despesa de “més de 1.000 euros al dia” en “cotxe amb conductor a Londres i ús de determinades suites”.

“Ja és hora que Barberá done explicacions, en primer lloc, a la societat i, en segon lloc, a la Justícia perquè el problema és molt clar”, ha plantejat el responsable municipal. Després d’açò, ha subratllat que “la majoria dels valencians som gent honrada”.

Comparteix

Icona de pantalla completa