Regiren la seu del PP de Madrid per sospites de finançament irregular del partit

El magistrat Eloy Velasco investiga la presumpta comissió de delictes de suborn i c dins d'una nova fase de l''Operació Púnica'
11 febrer 2016 01:00h
Agents policial, aquesta vesprada a la seu del PP a Madrid.
RedactaVeu / EP / Madrid

El jutge de l'Audiència Nacional, Eloy Velasco, ha ordenat aquest dijous una operació policial que afecta el Partit Popular de Madrid. El magistrat investiga la presumpta comissió de delictes de suborn i blanqueig de capitals dins d'una nova fase de l''Operació Púnica', apunta a un suposat finançament irregular del partit a Madrid, segons informen fonts jurídiques.

Les sospites se centren en pagaments realitzats pel conseller d'OHL Javier López Madrid a qui fóra gerent del PP de Madrid fins a l'octubre de 2014, Beltrán Gutiérrez, qui va abandonar el càrrec després de l'escàndol de les 'targetes black' de Caixa de Madrid, segons les mateixes fonts.

De moment els fets investigats s'inclouen en els delictes de suborn i blanqueig de capitals ja que en el moment de produir-se el presumpte lliurament dels diners encara no existia el de finançament irregular de partits polítics, que va ser introduït en l'última reforma penal.

Cinc registres

En el curs de la instrucció s'han ordenat cinc escorcolls, entre ells la seu del PP de Madrid, que està dins de la seu estatal en el carrer de Gènova de Madrid. En aquest sentit, la Guàrdia Civil ha accedit al despatx de l'exgerent regional del partit, que segueix sent emprat en la formació, i s'ha revisat l'ordinador amb el qual treballa habitualment. Gutiérrez acompanyava els agents en el moment de l'escorcoll, després de concloure el que s'havia desenvolupat en el seu habitatge.
 
Els agents de la Unitat Central Operativa de l'Institut Armat (UCO) han accedit també al domicili, així com a dos despatxos personals de l'empresari Javier López Madrid, si bé una portaveu oficial d'OHL ha especificat que no s'han vist afectades per aquestes actuacions cap de les plantes que ocupa la constructora en la seua seu de Madrid, situada en Torre Espacio.

Fonts de la investigació apunten al fet que els escorcolls han hagut de ser avançats pel titular del Jutjat Central d'Instrucció número 6 després de la publicació aquests dies en un mitjà de comunicació de l'existència d'aquesta part de la investigació, que es troba sota secret de sumari.
 
+
Foto: EP.

Els escorcolls havien acabat abans de les set d'aquesta vesprada i no s'espera que el jutge ordene de moment noves entrades, segons fonts de la Fiscalia Anticorrupció que no descarten que es puguen practicar noves diligències en els pròxims dies després d'analitzar-se els documents confiscats aquest dijous. De moment es descarten també detencions en relació amb aquests fets.

La urgència del magistrat hauria obeït a la publicació dilluns passat en 'El Español' d'una informació que apuntava que la Unitat Central Operativa (UCO) investigava la veracitat d'unes anotacions requisades en una agenda de Francisco Granados on s'assenyalaven possibles cobraments de comissions il·legals al PP de Madrid. Ací hauria quedat constància que Javier López Madrid, gendre de l'empresari Juan Miguel Villar Mir i membre del consell d'administració d'OHL, hauria abonat importants quantitats de diners.

Segons aquest mitjà, el manuscrit de Granados reflectia una sèrie de pagaments al costat de les lletres "JLM", inicials que els agents van atribuir de forma indiciària a Javier López Madrid. Aquest extrem hauria sigut corroborat per l'empresari David Marjaliza, testaferro de l'exvicepresident madrileny, i que va posar els agents en alerta sobre l'existència d'aquesta agenda.

Segons aquesta informació, hi havia anotacions amb "JLM" i unes altres amb "em", en anglès, que corresponien als diners  del mateix Granados, o amb "B.G", corresponent a Beltrán Gutiérrez, exgerent del PP de Madrid i investigat també pel cas Gürtel. També s'esmentava Ignacio Palacios, al qual la UCO situa com a 'cobrador' de Granados.

Logo La Veu
 
next