Diari La Veu del País Valencià
La Generalitat expedienta huit plataformes de lloguer d’habitatges turístics per Internet

ACN / València.

El secretari autonòmic de Turisme, Francesc Colomer, ha anunciat aquest dijous que l’Agència Valenciana de Turisme (AVT) ha obert 24 expedients sancionadors a huit plataformes que anuncien habitatges turístics per Internet.

En concret es tracta de HomeAway, Niumba, Milanuncios, Airbnb, Booking, Onlyapartments, Fotocasa i Muchosol. Segons que ha informat l’AVT a través d’una nota de premsa, a cadascuna d’elles se’ls hi ha obert un total de tres expedients, un per cada demarcació valenciana.

El motiu, en tots els casos, és publicitar en les seues respectives pàgines web habitatges turístics sense fer constar el número d’inscripció en el Registre d’Empreses, el que suposa una infracció de la Llei de Turisme, segons que informa el govern valencià. Aquesta infracció està qualificada en la Llei com a molt greu, i pot ser sancionada amb un màxim de 90.000 euros de multa.

Francesc Colomer ha destacat que aquestes plataformes tan potents han d’entendre que el Govern valencià fa una aposta per l’allotjament reglat. En aquest sentit, s’ha referit tant a hotels, càmpings, allotjaments rurals i apartaments, però sempre que es tracte d’aquells que donen la cara, que són economia real i productiva, que generen riquesa, imatge i ocupació.

El secretari autonòmic ha remarcat que “no apostarà per la competència deslleial, l’intrusisme, el frau fiscal o les rendes opaques”, alhora que ha insistit que “és una qüestió d’entendre l’economia i el turisme d’una manera correcta”. Per això, ha insistit també que “hem de fer un gran esforç de pedagogia i aconseguir un gran acord perquè tots els operadors turístics compartim un model basat en la transparència, la qualitat i la legalitat”.

La Generalitat Valenciana ha informat que la passada temporada estival es va posar en marxa una campanya d’inspecció turística i de sensibilització, que tornarà a repetir aquest any, i va crear una Mesa d’intrusisme que començarà a reunir-se aquest mateix mes. Així mateix ha indicat que ha mantingut algunes trobades amb aquestes plataformes per advertir de la necessitat que complisquen la llei però lamenta que malgrat això encara registren irregularitats.

Les empreses disposen de 15 dies des de la recepció d’aquest acord per realitzar al·legacions. El Govern valencià assenyala que l’acord d’iniciació que han rebut les empreses és únicament una fase preliminar d’un procés que pot ser llarg i en el qual cal també la possibilitat que les empreses decidisquen col·laborar i atendre el requeriment que se’ls fa i eliminar del seu web els allotjaments no inscrits. En aquest sentit, avança que si això succeeix, aquesta circumstància es tindria en compte com a atenuant en la tramitació de l’expedient, que podria acabar així en una prevenció i evitar la sanció.

Comparteix

Icona de pantalla completa