Diari La Veu del País Valencià
Dos valencians seran protagonistes amb la Munich Philharmonic Orchestra
Sixto Ferrero / València

El proper 22 i 23 de febrer la Munich Philharmonic Orchestra tindrà un protagonisme valencià. El programa que l’orquestra muniquesa oferirà aquest dos dies compta amb l’obra del compositor valencià Francisco Coll, Hidd’n Blue per a orquestra, compositor del qual podrem escoltar en el mes de maig, dins la programació d’òpera de les Arts, l’òpera de cambra Cafè Kafka. Francisco Coll ha gaudit del mestratge del compositor Thomas Adès i està rebent un gran reconeixement internacional a través d’estrenes i encàrrecs així com un ventall de premis que l’han portat a signar un contracte amb l’editorial internacional de música Faber Music per publicar i distribuir les seues composicions.

Hidd’n Blue fou estrenada per l’Orquestra Simfònica de Londres al St Luke’s en maig de 2009 amb direcció de François Xavier Roth i des d’aleshores no ha deixat de programar-se arreu d’Europa per prestigioses orquestres i directors. “Sempre és una gran alegria quan es programa la meua obra”, ens declara el compositor qui actualment resideix a Lucerna. “Des de molt jove he tingut la sort de veure la meua obra interpretada per grans músics i orquestres”. Fet que es fa palès si atenem a aquesta obra encarregada per la mateixa Simfònica de Londres quan tenia 23 anys. Així, en 2012 fou el seu professor Thomas Adès qui la interpretà amb la Simfònica de Londres al Barbican Hall, i el mateix any l’Orquestra Simfònica de Guildhall School amb Ben Gernon, mentre que l’any 2013 feia el salt a Alemanya de la mà d’un altre valencià, el director de Godella Pablo Rus Broseta, qui actualment és director asitent de l’Orquestra Simfònica de Seattle, aleshores al capdavant de l’Orquestra Simfònica de Friburg dins el Festival de la mateixa localitat; igualment en 2014 s’interpretava en el Festival d’Aix-en-Provence amb l’Orquestra Jove de la Mediterrània amb Alain Altinoglu fins que en setembre de 2014 novament un valencià, l’expercussionista de la Royal Concertgebouw d’Amsterdam, Gustavo Gimeno la programava a Luxemburg amb la Filharmònica i que en uns dies amb el mateix director valencià serà interpretada per la Munich Philharmonic.

>

Novament s’ha programat l’obra, i altra vegada amb una orquestra de prestigi, per això reconeix Coll que “és un gran honor que la meua música s’interprete per orquestres d’aquesta categoria”. Afegeix un detall a aquesta nova fita, i ens revela una particulariat de la concepció creativa com és que “precisament, Hidd’n Blue fou concebuda per a una orquestra virtuosa del SXXI, així que l’Orquestra Filharmònica de Munich compleix de sobra els requeriments”.

Gustavo Gimeno i Francisco Coll es conegueren durant el Festival de Lucerna en 2013, “és un músic excepcional” reconeix Coll, i ja “quan dirigí Hidd’n Blue en 2014 amb l’Orquestra de Luxemburg el resultat fou impressionant; la seua musicalitat, junt a la seua professionalitat, fan de cadascun dels seus concerts una experiència única”. Gimeno a banda de Hiddn’n Blue de Coll ha programat per als dos concerts (22 i 23 de febrer) el Concert per a violoncel i orquestra op. 129 de R. Schumann, amb Julian Steckel com a violoncel·lista solista, i la Simfonia núm. 6 op. 68 Pastoral de Ludwig van Beethoven.

Què té aquesta obra que tantes alegries ha proporcionat al compositor valencià?, Coll segueix revelant-nos detalls i recorda que “tenia 23 anys i acabava d’arribar a la capital britànica”, rememora el compositor “i només vaig rebre l’encàrrec vaig saber que tenia una gran oportunitat a les meues mans”. Pel que fa a la pròpia creació, Hidd’n Blue explora la unió de contraris, “un aspecte que m’obsessionava aleshores, i que vaig explorar en diverses obres d’aquella època, com en Piedras”. Tot plegat, Coll vol crear “una mena de tridimensionalitat sonora”. També, afegeix “sempre he tingut un fort vincle amb el passat, de fet Hidd’n Blue també és una mena d’obertura orquestral basada en la forma del cànon. Podríem dir que és un Gran Cànon de cinc minuts”. D’altra banda, sent fidel a la nova complexitat de les seues creacions musicals Coll ens adverteix “però, com sempre procure evitar allò evident, el susdit cànon no està sempre en la superfície, sovint està ocult”, creant així un paral·lelisme amb el nom de l’obra: Hidden/ocult.

En pocs mesos podrem gaudir de la primera òpera que s’estrena a València d’un compositor valencià i en actiu, serà en maig quan a les Arts es represente Café Kafka, l’estrena de la qual “em fa molta il·lusió”, conclou Francisco Coll, qui ens acaba revelant que fa uns dies es va reunir amb Alexander Herold, el director d’escena d’aquesta producció de les Arts, per parlar sobre l’obra. No ens pot descobrir res més però, afegeix “tenim moltes ganes de començar a treballar junts el projecte, perquè vaig gaudir molt la producció que es féu per a la Royal Opera House del Covent Garden, i tinc molta curiositat en veure la nova producció de les Arts”.

“Espere que ho passem tots molt bé”, conclou un dels compositors valencians amb més projecció internacional de l’actualitat. A València ja esperem l’estrena de la seua música.

Comparteix

Icona de pantalla completa