Diari La Veu del País Valencià
De la porta de l’institut a dirigir una empresa
RedactaVeu / Alzira

Un software de reproducció de música adaptat al ritme de la natació. Un sistema de menjar de dieta a domicili. La màquina d’idees d’Ian i Shaila funciona a ple rendiment. Ells són només 2 dels 20 alumnes del mòdul experimental ‘d’empreniment’ que acull aquests dies l’institut d’FP Luis Suñer d’Alzira. Ara és el moment de crear. Després hauran d’enfrontar els seus projectes amb la realitat d’una empresa que necessita fons per arrancar i beneficis per ser viable.

La classe participa en un experiment pilot del projecte europeu TELE (Teaching Entrepreneurship – Learning Entrepreneurship / Ensenyant a Emprendre – Aprenent a Emprendre). El mòdul ha durat 4 dies, del 8 a l’11 de febrer. Cada jornada va comptar amb una introducció teòrica i exercicis pràctics en dinàmiques de grup, en els quals s’ha aplicat metodologies innovadores en educació.

L’experiència ha sigut dissenyada i dirigida pel Pacte Territorial per l’Ocupació en la Ribera (PATER), que participa com a soci espanyol del projecte TELE (Erasmus+), en coordinació amb els diferents tallers que la resta de socis estan desenvolupant en diversos països d’Europa (Alemanya, Islàndia, Letònia, Romania i l’Estat espanyol).

Els resultats del taller experimental d’Alzira han de servir per extraure conclusions educatives que, una vegada posades en comú entre tots els socis, permetran elaborar una metodologia per a la formació empresarial a escala europea. L’objectiu principal d’aquesta metodologia és despertar l’autoestima i la autoconsciència en joves aturats.

Motivar-los i donar suport a la seua vocació professional fent-los descobrir capacitats i habilitats que ignoraven posseir al llarg de classes pràctiques en les quals se’ls convida a ser empresaris i se’ls ofereixen recursos per a engegar un negoci.

Els formadors van ser instruïts prèviament pels socis islandesos del projecte per tal d’aplicar recursos educatius innovadors en els respectius tallers i països. El resultat de les diferents experiències amb alumnes ha de donar lloc a un manual didàctic per a la Comissió Europea que serà accessible en els països socis per a qualsevol entitat, centre de formació o grup de suport que treballe amb joves aturats.

“Aquests programes ajuden a intercanviar experiències entre països ben diferents i amb problemàtiques distintes amb l’únic objectiu de millor la societat en la qual vivim” –explica Òscar Navarro, president del Consorci de la Ribera, entitat a la qual pertany PATER.

En paraules de Navarro, “l’aposta de les administracions públiques i els centres docents han d’encaminar-se a aprofitar les experiències i recursos existents per garantir una major capacitació dels i les nostres joves en experiències innovadores i de futur, com l’oportunitat que ens ofereix el projecte TELE. Aquest tipus d’iniciatives en investigació i innovació en educació són una aposta clara en l’objectiu de revertir la difícil situació de la nostra joventut a l’hora d’enfrontar-se al mercat laboral”.

El projecte TELE (Erasmus+)

TELE, l’acrònim de ‘Teaching Entrepreneurship – Learning Entrepreneurship / Ensenyant a Emprendre – Aprenent a Emprendre’- és un projecte d’innovació en l’aprenentatge finançat en el marc del programa educatiu europeu ERASMUS + en el qual participen com a socis entitats d’Alemanya, Islàndia, Letònia, Romania i l’Estat espanyol. El projecte es va iniciar al setembre de 2014 i finalitzarà a l’agost de 2016 amb una conferència final a l’Estat espanyol.

El major desafiament per als socis és identificar els millors mètodes d’ensenyament amb els quals aconseguir fomentar l’esperit emprenedor entre col·lectius desfavorits i aconseguir adaptar i aplicar aquesta metodologia en els cinc països participants, amb situacions econòmiques i culturals completament diferents.

Comparteix

Icona de pantalla completa