Diari La Veu del País Valencià
Gent de Valor demana la creació de la casa museu d’Enric Valor a Castalla

RedactaVeu / Castalla.

Un grup d’entitats i de personalitats del món de la cultura es reuneixen a Castalla per reivindicar la figura d’Enric Valor i demanen a les administracions locals i autonòmiques la posada en marxa d’un projecte per a convertir la casa natal d’Enric Valor a Castalla en una casa museu.

Les entitats i les personalitats, agrupades amb el nom ‘Gent de Valor’, reprenen la proposta del I Simposi Enric Valor celebrat el 2011 a la Universitat d’Alacant. Recorden que les Corts Valencianes van aprovar per unanimitat de tots els grups polítics una proposició no de llei (12 de novembre de 2013) en què instaven al govern valencià a la cessió de la casa natal d’Enric Valor, ubicada al carrer Major, a l’Ajuntament de Castalla, a fi de convertir-la en una casa museu. El projecte està paralitzat.

‘Gent de Valor’ proposa un paquet de mesures que inclouen la creació d’una Fundació Enric Valor, que vetlle per la divulgació de la seua obra i per l’execució del projecte de convertir la casa de l’escriptor en una casa museu i en un centre de promoció d’activitats literàries i culturals. Argumenten que Enric Valor és una figura cabdal de la cultura valenciana i seria un projecte excel·lent per a dinamitzar l’oferta turística i cultural de la comarca, a més d’un factor per a reivindicar la figura de l’escriptor. El projecte inclouria la creació d’una casa museu oberta a visites escolars, xarrades, presentacions i rutes literàries a Castalla i altres localitats del migjorn valencià vinculades a l’obra d’Enric Valor.

Els col·lectius i les personalitats que assistiren a la reunió de Castalla i integren ‘Gent de Valor’ són: el Centre Cultural Castallut (representat per Francesc Verdú, Carles Durà i Joan de Déu Mira), l’Associació Cultural El Teix d’Ibi (Glòria Gómez), la Coordinadora pel Valencià de l’Alcoià-Comtat, membre d’Escola Valenciana (amb Vicent Romans i Francesc Gisbert), l’Associació Cultural El Tempir d’Elx (Josep Escolano), Josep Daniel Climent (estudiós i divulgador de l’obra d’Enric Valor) i Joan Borja i Vicent Brotons (professors de la Universitat d’Alacant). A la reunió també va assistir l’alcalde de Castalla, Antonio Bernabeu, a qui els col·lectius van informar de les seues propostes i de la necessitat que l’Ajuntament es pronuncie sobre el tema.

El grup ‘Gent de Valor’ ha redactat una carta i una petició d’entrevista que farà arribar a l’Ajuntament de Castalla, a la Conselleria de Cultura, Educació i Ciència, a l’Acadèmia de la Llengua i al president de Les Corts Valencianes, a fi d’activar el projecte de convertir la casa d’Enric Valor en un centre de difusió cultural.

Comparteix

Icona de pantalla completa