Diari La Veu del País Valencià
Compromís reclama no exportar armes si n’hi ha risc de violació de drets humans

RedactaVeu / València.

El grup parlamentari Compromís ha anunciat la presentació en les Corts d’una proposició no de llei amb la qual es pretén que el parlament valencià inste el Goven espanyol a adequar plenament la legislació espanyola al Tractat sobre el Comerç d’Armes (TCA) ratificat per l’Estat espanyol el 3 de juny de 2013, i reflectir la prohibició absoluta d’exportació d’armes quan existisca un risc substancial que s’empren per a facilitar o cometre violacions greus del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari.

Segons ha assenyalat la diputada de Compromís Marian Campello “en els últims anys han augmentat considerablement les exportacions espanyoles d’armament. En només una dècada, s’han multiplicat per huit, i han passat dels 400 milions d’euros en 2004 als 3.428 milions del 2014, ocupant el lloc seté en el rànquing d’exportació d’armament que publica l’Institut Internacional d’Investigació per a la Pau d’Estocolm (SIPRI)”.

Segons l’informe anual de SIPRI el mercat internacional d’armament en 2013 va ser almenys de 76.000 milions de dòlars. No obstant això, la xifra real probablement siga més alta donada la dificultat d’establir el valor financer d’algunes transaccions. Les implicacions d’aquest mercat per a l’estabilitat, la pau i el respecte als drets humans arreu del món van motivar que diverses organitzacions impulsaren el Tractat Internacional sobre Comerç d’Armes (TCA) que finalment va entrar en vigor el 24 de desembre de 2014.

El TCA implica que tots els Estats signants han de respectar normes estrictes sobre la transferència d’armes, amb l’objectiu de reduir el flux d’armes que alimenta sagnants conflictes, atrocitats i repressió estatal a tot el món. Les normes del TCA contemplen que els Estats han de detindre qualsevol transferència d’armes que creguen que s’utilitzaran per a cometre genocidi, crims de lesa humanitat o crims de guerra.

Segons denuncia Campello “Espanya, tot i ser un dels Estats signants i haver donat suport proactiu a l’establiment d’aquest tractat, no ha fet avançar els seus mecanismes de control i avaluació de les transferències al mateix ritme que el creixement de les exportacions”.

L’informe “Armas ‘Marca España’ Más vale prevenir que matar” elaborat per Intermon Oxfam, FundiPau, Amnstia Internacional i Greenpeace, identifica deu operacions d’exportacions autoritzades i/o realitzades per l’Estat espanyol amb risc substancial que puguen contribuir a facilitar o cometre greus violacions del dret internacional dels drets humans o del dret internacional humanitari. Es tracta de les exportacions d’armes a la coalició liderada per Aràbia Saudita implicada en el conflicte de Iemen, autoritzacions a l’Iraq o exportacions a Colòmbia o Ucraïna, entre altres, com el desviament a la República Centreafricana de munició exportada a Camerun.

“El mateix informe realitza una sèrie de recomanacions al govern per augmentar l’avaluació de risc de les operacions i la verificació de l’ús i usuaris finals de les armes exportades, així com a reforçar el control parlamentari i la transparència. En eixa línia va la nostra proposició en les Corts. Així, a més de la prohibició de l’exportació d’armes, quan existisca risc de violació de drets humans, considerem que s’ha d’impulsar la millora de l’avaluació de risc de les operacions d’exportació d’armes i la presa de decisions sobre aquest tema, la verificació de l’ús i usuaris de les armes, la transparència i el control parlamentari previ a l’exportació per a garantir que ni una arma produïda a l’Estat espanyol s’utilitza per a cometre atrocitats”, insisteix Campello.

“De la mateixa manera reclamem la revocació de la decisió adoptada en Consell de Ministres en 1987 i deixar de considerar secretes les actes de la Junta Interministerial Reguladora del Comerç Exterior de Material de Defensa i de Doble Ús i sistematitzar la publicació d’informació sobre la transferència d’armament”, ha conclòs Campello.

Comparteix

Icona de pantalla completa