Diari La Veu del País Valencià
‘La Gauche Divine’, activisme LGTB a peu de ràdio

Redactaveu / València.

El que va nàixer com un projecte de merescut homenatge al programa de ràdio degà de finals dels ’90 conegut com “La Pinteta Rebel” – eren altres temps, i el moviment per l’alliberament gai treballava pel reconeixement d’altres formes d’unió no heteronormatives amb la llei de les parelles de fet – ara per ara ja s’ha convertit en tot un referent a la ciutat de València i rodalies. Estem parlant de ‘La Gauche Divine’, el programa lgtb i feminista que s’emet tots els dimecres a les onze de la nit a Ràdio Klara.

I és que dimecres vinent farà 17 programes que estan en antena, i eixe dia serà dimecres 17 de febrer, llavors tanta coincidència no podia passar desapercebuda per a l’equip del programa. Així és que per celebrar-ho han convidat Fran Ferri, activista pels drets dels i les homosexuals, transsexuals i bisexuals, membre del grup coordinador del Col·lectiu de Lesbianes, Gais, Transsexuals i Bisexuals (LGTB) de la Safor i diputat a les Corts Valencianes per la Coalició Compromís.

El programa radiofònic rebrà dimecres vinent un destacat membre del Parlament valencià a la seu dels estudis de Ràdio Klara, però el format de ‘La Gauche Divine’ també té espai per entrevistar personalitats del cabaret polític i transgressor de la ciutat de València com Anastasia Rampova, denunciar braç a braç amb l’associació de Víctimes del Metro 3 juliol la cursa dels esdeveniments que han fet reprendre la investigació judicial dels fets, o realitzar una conversa telefònica via Xile amb José Ricardo Morales, autor teatral valencià exiliat per motius polítics que va rebre l’Alta Distinció de la Generalitat Valenciana l’any passat. Un projecte radiofònic que pretén consolidar-se en l’espai hertzià i en el web com una sort de magazín que supose un canvi radical de la mirada vers les notícies d’actualitat, on es barregen “el relat satíric amb un ideari llibertari politicosexual adobat de crítica literària o cinematogràfica, entrevistes, reportatges a peu de carrer i humor, molt d’humor irreverent”, en paraules d’un dels seus ideòlegs el cantant Rafel Arnal.

‘La Gauche Divine’ enceta també un focus diferent des d’on fer i contar l’activisme a la ràdio, en el que es donen cita tots aquells projectes d’arts vives (música, dansa, teatre, performance, circ) i propostes d’art visual que conviden a viure experiències i discursos d’alteritat, de subalternitat, que reescriuen altres narracions possibles, que recuperen maneres diferents de llegir la realitat, l’educació o la marginalitat.

Vicent Darder, professor i educador social que fa equip junt amb Arnal, Vanessa Giner i Raúl Martínez d’aquest programa, ens explica que “pretenem (per què no?) fer pedagogia cultural transversal, en la qual es done espai i es troben diferents identitats i posicions treballant juntes en un punt de trobada radiofònic per les revoltes deconstructives que ens ocupen”.

Vicent Darder

El programa, encara que no ho semble, també enllaça amb els interessos del col·lectiu de valencians que hi ha arreu del món. Com ben bé ens explica Vanessa Giner “el passat 13 de gener vam dedicar el programa a Moebius, associació valenciana de bi, poli i pansexuals, i després de pujar el podcast al web (el programa també pot escoltar-se online i a la carta a través del seu web: a les poques hores vam rebre el mail d’un valencià que ens havia escoltat online felicitant-nos, i ens escrivia des de la Xina! Nosaltres treballem des d’una perspectiva local, valenciana, però com que ens interessen temàtiques contemporànies i universals, ens hem adonat que connectem amb els interessos globals de moltes ciutadanes i ciutadans”. Això explica que el programa, malgrat parlar-se majoritàriament en valencià, s’escolte a Mèxic, Xina o França segons les dades facilitades pel compte ivoox del programa.

També van resultar molt escoltats via podcast els programes dedicats a la islamofòbia, el de repressió sexual al franquisme i la llei de perillositat social o el dedicat a la Fundació Daniela i l’associació Chrysallis que lluiten per la normalització de la transsexualitat en menors.

“Ara tan sols ens resta aconseguir més visibilitat, després de cinc mesos de treball el programa està en un moment agredolç. Estem molt contents de la resposta dels oients, però hem de garantir la sostenibilitat de programes com aquest. Ràdio Klara necessita suport i patrocinis, i per extensió el nostre programa perilla perquè el fem des de la pròpia autogestió, perdem diners i esforços per tal de dur endavant una proposta d’activisme tan necessària com aquesta” assevera Arnal.

Així i tot, el programa continua eixint en antena tots els dimecres. A les onze de la nit en punt s’escolta a Ràdio Klara l’acord musical de Som la Gauche Divine, cançó mítica de Lluís el Sifoner publicada al disc Tinc un Mànec de tres pams i mig del 1976 que dóna inici al programa. Una hora de ràdio on queda garantida i instaurada, encara que siga per uns minuts tal com diu el subtítol del web del programa, la república hertziana de les arts, la cultura, les dissidències i els afectes.

Web

Twitter: @gauchedivinerk

Comparteix

Icona de pantalla completa