Diari La Veu del País Valencià
Joan Tardà: ‘Aspirem a la República dels PPCC, però abans s’ha de proclamar la del PV
MAP / RedactaVeu / Montcada

-Com està el procés de desconnexió, es complirà el termini de 18 mesos?

El debat sobre divuit, dinou… o vint-i-dos és un debat estúpid. Aquí del que es tracta és de posar en valor la joia que tenim. Tenim una joia que és un govern independentista que mai no havia existit en la història contemporània del Govern de Catalunya. No solament tenim un govern sinó que a més tenim unes obligacions contretes amb l’electorat per tal de poder fer-ho ja, en aquest període de temps, divuit mesos, i un mandat democràtic. Aquestes són les obligacions contretes electoralment. Els terminis estan funcionant ara per ara. Ja s’han presentat les tres lleis, les tres ponències ja s’han creat per a la Llei de l’Agència Tributària, la Llei de la Seguretat Social, la Llei de la Transitorietat Jurídica, és a dir s’han creat les tres ponències que han d’elaborar la llei. Hi ha un compromís.

-Però en 18 mesos?

El President Puigdemont digué diumenge a l’Ara que d’aquí a 18 mesos dissoldrà el parlament i convocarà unes eleccions de caràcter constituent.

-També ha apuntat que potser són 18, 19 o 20 els mesos…

Sí clar, de fet seria estúpid que el debat fóra si són divuit o vint-i-dos.

-Aquestes tres lleis són les que creien que en aquest període estaran enllestides, no?

Efectivament, són les lleis que permeten poder convocar les eleccions constituents que donaran lloc a un parlament que tindrà una sola funció: debatre i aprovar la Constitució de la República Catalana i tot seguit convocar el referèndum per tal de refrendar la constitució de la república, que és la condició ‘sine qua non’, guanyar aquest referèndum per poder declarar la República. Vol dir que ara tot depèn només del govern de Catalunya.

-Quina valoració fa Esquerra del paper que està jugant la gent de la CUP?

Allò important és que tenim un pacte amb la suficient estabilitat parlamentàriament per tal de dur endavant el procés. És evident que ara estem focalitzant les feines del pressupost, un pressupost de la Generalitat de Catalunya que caldrà pactar amb la CUP i ara s’està iniciant el procés de negociació i és evident que és fonamental que hi haja una entesa entre la CUP i Junts pel Sí per aprovar aquests pressupostos. És prioritari i per part de Junts pel Sí farem tot el que calgui perquè hi hagi acord i per part de la CUP estic segur que també perquè hi ha un bé superior que cal defensar que és un govern que ha d’actuar de catalitzador del procés.

-Teniu clar que direu No a la investidura de Sánchez?

Aquest debat no l’hem fet encara.

-Hi ha hagut declaracions en aquest sentit.

Un govern espanyol que volgués autoqualificar-se com de progressista hauria de ser un govern que reconegués que Catalunya és nació i que el Parlament de Catalunya és sobirà i que respecte el dret a decidir.

-És a dir que pacte que aquesta legislatura hi haja un referèndum?
Nosaltres en cap moment hem iniciat el debat aquest. El debat de si donar la investidura a Pedro Sánchez o abstenir-nos o votar-hi en contra. Aquest debat el farem quan hi hagi aquesta possibilitat. El que no farem és posar el carro davant dels bous, és a dir, si realment passa això que hi ha un govern PSOE-Podemos o hi ha un projecte de govern on sigui inevitable la participació d’ERC amb l’abstenció, aleshores aquest debat el faríem si això passa. El que no farem és iniciar un debat dins del partit si aquest cas no es dóna.
-Esteu valorant que si Sánchez us demana la possibilitat d’abstenció…

Nosaltres anirem dimarts a la tarda a escoltar el senyor Pedro Sánchez. Ara bé, és molt difícil que hi hagi un acord perquè Pedro Sánchez ja ha dit que Catalunya no és nació i es nega a reconèixer que els catalans tenim el dret a exercir el dret a decidir. Vol dir que en cap moment ha contemplat la possibilitat de fer un referèndum com van fer els britànics amb els escocesos.

-Si eixa possibilitat estiguera oberta en tot cas ERC hauria de valorar-ho abans però?

Exacte. Quan això passi aleshores analitzarem. Però això no passarà.

-Ara per ara el grup parlamentari d’ERC no té una proposta formal?

En absolut. No solament això, sinó que el senyor Sánchez ja ens va dir que dimarts ens rebrà per dir-nos que no vol ni tan sols la nostra abstenció. Vol dir que el senyor Sánchez està instal•lat en la negació de Catalunya com a nació. És dir que està tancat a qualsevol mena d’entesa. Ara bé, si el senyor Pedro Sánchez estigués d’acord que Catalunya pogués decidir el seu futur amb un referèndum en un termini d’un any per exemple, aleshores aquest debat s’hauria de fer en el cor de la societat catalana, però això, per desgràcia nostres contemplen que no passarà.

-Passarà dimarts?

No. Ni passarà. El PSOE, PP i Ciudadanos, mai, mai reconeixeran el dret a decidir del poble de Catalunya. Raó per la qual, abans ja he dit, que tot depèn de nosaltres i de la via que hem iniciat. Nosaltres ja no estem en la fase aquesta de referèndum. Nosaltres no anirem a demanar el referèndum. El que dic és que si ells l’ofereixen aleshores nosaltres inevitablement hauríem de debatre-ho. Tota la societat catalana hauria de debatre-ho. Si ells l’ofereixen, nosaltres no el demanarem perquè tenim una altra via iniciada. És més, estic segur que això no ho oferiran tampoc.

-Pel que fa a Ara i el País Valencià, s’està treballant eixa gran coalició valencianista, d’esquerres, hi ha alguna intenció de “pescar en aguas revueltas”, per allò d’aprofitar el que passa amb Compromís i el Bloc?

Els companys d’ERPV són sobirans de fer tota l’anàlisi i tota la presa de decisions. Nosaltres ja hem debatut fa uns mesos que els diferents territoris dels Països Catalans tenen la seua pròpia dinàmica interna distinta, els uns dels altres, és a dir nosaltres aspirem a la futura República dels Països Catalans, però prèviament al País Valencià s’ha de poder proclamar la República del País Valencià, a les Illes la República de les Illes i a Catalunya la República de Catalunya i aleshores la següent fase contemplaríem la Confederació de la República dels Països Catalans. Però ara estem en una fase diferent. L’evolució històrica i política del País Valencià és distinta a la del Principat, com la del País Valencià i el Principat és diferent a la de les Illes. Això sí, el que nosaltres afirmem és que creiem en els Països Catalans com a comunitat nacional.

Comparteix

Icona de pantalla completa