Diari La Veu del País Valencià
Mónica Oltra viatjarà als camps de refugiats sirians a Grècia
RedactaVeu / València

Una delegació de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives, encapçalada per la vicepresidenta Mónica Oltra, viatjarà a la fi de mes a Grècia, on visitarà els camps de Mitilene i Leros, que alberguen les persones refugiades procedents de la guerra de Síria, i es reunirà amb responsables del Govern de Rodas, amb els quals signarà un conveni declaratiu que els permeta afermar aliances en aquest assumpte.

Així ho ha anunciat hui la vicepresidenta durant la presentació d’una campanya de conscienciació sobre les persones refugiades que la Conselleria ha elaborat conjuntament amb l’Alt Comissionat de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR) i que s’ha presentat en un acte en l’edifici Veles i Vents, al què també ha acudit l’alcalde de València, Joan Ribó.

Oltra, que ha afirmat que l’objectiu d’aquest viatge és “avançar perquè les persones refugiades” puguen viatjar “a l’altre costat del mar” i aconseguir tenir “una vida digna”, ha explicat que, durant el viatge, també es visitaran sis projectes que la Generalitat té en aquests llocs, on actualment es viu “una situació insostenible” i que des del Consell es vol canviar.

En aquest sentit, ha recordat que des del Govern valencià es treballa des del passat estiu en l’engegada d’un pla de resposta i coordinació de totes les accions encaminades a ajudar a aquestes persones que viuen una situació en la qual podria trobar-se qualsevol ciutadà, ja que fins al començament de la guerra tenien una vida molt similar a la nostra.

Campanya de sensibilització sobre refugiats

La vicepresidenta també ha presentat la campanya per a sensibilitzar la societat davant la situació de les persones refugiades i, ha explicat que, el que es pretén amb ella és “despertar l’empatia i la solidaritat” de les persones i les institucions.

En aquest sentit, ha destacat “l’obligació política, moral i humana d’ajudar a aquestes persones” i ha afegit que, mentre des del Consell s’ha assumit aquesta tasca i s’està treballant en aquest sentit, el Govern espanyol actua amb “indolència” i no respon a les demandes que es fan des de la Generalitat.

Oltra ha explicat que fa un mes que, des de la Generalitat, es va remetre un esborrany del conveni de col·laboració que pretén conduir a la formalització urgent d’un conveni de col·laboració per al trasllat i acolliment de refugiats, sense que s’haja rebut resposta alguna per part de l’executiu espanyol.

La campanya contempla una primera fase, que és la que s’ha donat a conèixer hui, i que inclou la distribució de cartells i anuncis de radio, en els quals s’explica quina és la situació en la qual es troben ara mateix les persones refugiades i la necessitat que tenen de la col·laboració de la societat valenciana.

Per la seua banda, l’alcalde de València, Joan Ribó, ha coincidit amb la vicepresidenta en la necessitat que aquestes persones siguen ateses i ha afegit que així ho vol també la ciutadania, que veu com es repeteix una situació similar a la qual es va produir a Espanya durant la Guerra Civil, quan “milers de persones van travessar la frontera fugint de la barbàrie franquista”.

La coordinadora del Comitè Espanyol d’ACNUR-CV, Arancha García Ruiz, ha insistit també que cap persona “tria ser refugiada, sinó que es veuen obligades a fugir del seu país per obligació” i ha afegit que ningú té, en el seu projecte de vida, haver de fugir del seu país per una guerra.

Comparteix

Icona de pantalla completa