Diari La Veu del País Valencià
Ximo Puig celebra el ‘valencianisme’ de diputats i senadors per reivindicar millor finançament

ACN / València.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, ha celebrat aquest dimarts el to cordial i propositiu, el consens i “l’exercici de valencianisme” en la reunió celebrada amb diputats i senadors de tots els partits polítics per exposar la reivindicació al govern espanyol d’un millor finançament per al País Valencià.

En roda de premsa posterior, Ximo Puig ha agraït “la unitat, cohesió i defensa de l’interès general” i “el pas endavant considerable i inimaginable fa uns anys” expressat per tots els partits i ha afegit que ara cal iniciar una tasca pedagògica a tots els grups parlamentaris a Madrid per donar a conèixer que l’actual sistema de finançament representa “una profunda manca d’equitat” cap al País Valencià.

Puig ha reconegut que aquesta tasca serà difícil i que trobarà moltes resistències si es planteja com una confrontació i ha afegit que el que cal és garantir els drets dels ciutadans, “que és el que està ara mateix en qüestió”.

El cap del Consell també ha anunciat que presentarà a Madrid la seua proposta de reforma del model de finançament per a tot l’Estat davant agents econòmics i socials. Puig ha dit que el seu govern ha elaborat un model que pot ser útil per a tot el territori des de la base de “la igualtat entre els ciutadans i la singularitat dels territoris”.

Així mateix, el president valencià ha apostat per garantir la suficiència dels serveis públics en un primer tram, complir les obligacions estatutàries i per la coresponsabilitat fiscal. “No es tracta d’una proposta ‘frontista’ ni contra ningú sinó a favor de la solidaritat i la igualtat”, ha defensat.

Sobre la possibilitat que la reforma del sistema de finançament s’ajorne al 2017, Puig ha remarcat que en el cas del País Valencià es tracta “d’una urgència que no pot esperar” i que caldrà arbitrar un espai de transitorietat i establir mecanismes de compensació.

Amb tot, Ximo Puig ha afegit que no dóna per tancada la data del 2017 i ha assenyalat que caldrà negociar “de manera immediata quan comence a treballar el nou govern”.

El PP dóna suport i demana una comissió de seguiment

La síndica del PP a les Corts Valencianes i presidenta del PPCV, Isabel Bonig, ha expressat el suport del seu partit a la millora del finançament però ha exigit un pla de treball i una comissió de seguiment, “perquè no acabe en una foto més de les moltes que tenim”.

Bonig ha indicat que el PP “és un partit amb el qual es pot confiar” i ha remarcat la cordialitat de la reunió. Bonig ha comparegut al parlament valencià i no al Palau de la Generalitat Valenciana, com la resta de formacions, atès que havia d’assistir a la junta de síndics de les Corts.

Compromís serà “lleial” a la reclamació d’un millor finançament

Els representants dels diferents partits també han comparegut davant els mitjans per expressar la seua valoració de la reunió d’aquest dimarts. El primer en fer-ho ha estat el portaveu de Compromís Joan Baldoví que ha assegurat que la seua formació serà “lleial” i treballarà “braç a braç” amb tots els partits. Baldoví ha donat “la benvinguda a aquesta trinxera” a tots els partits i ha reiterat el compromís “ferm i lleial” amb la reivindicació. “No podem passar ni una legislatura més sense que aquest problema estiga resolt”, ha dit el portaveu que ha afegit que seran exigents amb tots els partits que han comparegut.

Ciutadans celebra el consens en benefici de la societat

El diputat de Ciutadans Vicente Ten ha mostrat el seu suport a la iniciativa i ha manifestat que hi ha un infrafinançament dels valencians i una manca de cobertura dels serveis bàsics. Ten ha afegit que els serveis bàsics han de ser coberts de la mateixa manera en tots els territoris i ha considerat fonamental corregir aquests desequilibris. Així mateix, ha considerat “fonamental” equiparar les inversions a la mitjana. “És un problema d’estat on tots els territoris han de ser solidaris i resoldre a aquest problema”.

Podem considera molt valuós l’acord

La diputada de Podem Àngela Ballester ha coincidit en el fet que resoldre el problema del finançament “és resoldre les deficiències en sanitat, educació i serveis socials al País Valencià”. Ballester ha mostrat la seua disposició a treballar en favor de la millora del finançament i ha considerat molt valuós el fet que totes les forces polítiques es posen d’acord.

Preguntada sobre si els diputats valencians de Podem estarien disposats a trencar la disciplina de vot per a la millora del finançament, Ballester ha indicat que no serà necessari perquè al programa de la formació ja es preveu la reforma del sistema.

PSPV: “És el moment imprescindible per acabar amb la discriminació”

El senador socialista i expresident de la Generalitat Valenciana, Joan Lerma, ha manifestat que l’actual moment polític és “imprescindible per acabar amb la discriminació cap als valencians”. Lerma ha afegit que no és només un problema de justícia sinó que genera una manca de creixement i afecta el futur econòmic del territori.

L’expresident ha assenyalat que no és cap novetat i que ja en l’època anterior al restabliment de la democràcia l’Estat ha invertit poc al País Valencià i que els serveis públics sempre han estat inferiors a la resta de territoris. El senador ha considerat “històrica de veritat” la reunió per haver agrupat tots els diputats i senadors al voltant del president de la Generalitat.

Comparteix

Icona de pantalla completa