Diari La Veu del País Valencià
Ramón Tebar debutarà a les Arts amb bon repartiment i entrades esgotades

RedactaVeu / València.

Ramón Tebar (València, 1978) debuta oficialment com a principal director convidat del Palau de les Arts amb Aïda, de Giuseppe Verdi, que s’estrena el pròxim 25 de febrer. Encara que és la segona vegada que dirigeix al coliseu valencià quan va assumir la direcció musical de les últimes funcions de Nabucco la passada temporada,

Aïda és per a Ramón Tébar “un títol simbòlic per al seu retorn a València” com a director musical en el teatre d’òpera de la seua ciutat natal. Per al valencià és “una obra magistral, carregada de missatge al voltant de les passions humanes i del fet bèl·lic, que acaba amb una evocació a la pau en boca del personatge d’Amneris.

S’han programat cinc funcions d’Aïda: els dies 25 i 28 de febrer, així com el 2, 5 i 9 de març, recuperant així el muntatge de David McVicar, realitzat en coproducció amb el Covent Garden de Londres i l’Òpera d’Oslo, que l’any 2010 van estrenar a València Lorin Maazel i Omer Meir Wellber. El muntatge compta amb escenografia de Jean-Marc Puissant, vestuari de Moritz Junge i il·luminació de Jennifer Tipton. La coreografia és obra de Fin Walker, mentre que David Greeves és el director d’arts marcials. Allex Aguilera s’encarrega de la direcció d’escena de la reposició d’Aïda.

Davide Livermore ha defensat la proposta del director d’escena escocès, “com a hereva de la vertadera provocació que Verdi buscava amb Aïda”, i seguidament ha afegit que “Aïda ha arribat als nostres dies com a sinònim d’Antic Egipte, de piràmides, elefants, camells… però per a Verdi eixe Antic Egipte no és sinó el marc en el qual sintetitzar les seues més grans preocupacions, entre elles, la nació gran que oprimeix la xicoteta, la brutalitat de l’imperi per a destruir l’individu i l’aclaparador poder de l’Església sobre tots els estaments… Unes variables que Verdi mai haguera pogut ambientar a Europa”, ha explicat Livermore, qui ha matisat que “ha deixat de ser exòtic per a nosaltres”. Per això, David McVicar recorre a una multitud de civilitzacions antigues per a crear una terra mítica que provoque distanciament, rebuig i rebel·lió entre els espectadors davant les barbàries que Aïda relata i la bellesa de la partitura. “Aquesta és la imprescindible funció social de l’òpera”, ha apuntat l’intendent.

Un sòlid repartiment

L’òpera requereix d’un repartiment potent, que encapçalen a les Arts les sopranos María José Siri i Lucrecia García en el rol d’Aïda.

Les Arts informà que Oksana Dyka ha suspès la seua presència a València per motius de salut i serà la uruguaiana María José Siri, qui substituïsca la diva ucraïnesa en les representacions del 25 i 28 de febrer. Mentre que la veneçolana Lucrecia García cantarà les tres funcions d’Aïda al març.

El portoriqueny Rafael Dávila, qui ja ha treballat amb Tébar, interpreta Radamès, capità de la guàrdia egípcia. I tanca el triangle amorós d’Aïda, Marina Prudenskaya com Amneris, la filla del rei d’Egipte.

Tornen també, el baríton Gabriele Viviani, que encarna Amonasro -excepte en la representació del dia 9, que canta Ionut Pascu- i el baix Riccardo Zanellato que dóna vida a Ramfis, Summe Sacerdot.

Quatre emergents artistes del Centre Plácido Domingo, Alejandro López, en el paper del rei, Fabián Lara, com a missatger, i les sopranos Federica Alfano (25, 2, 5) i Tatiana Irizarry (28, 9), que alternen el rol de la sacerdotessa, completen l’elenc d’Aïda.

Entrades esgotades

El Palau de les Arts aprofità per recordar, com vam informar fa uns dies, que les entrades estan esgotades a dues setmanes de la seua estrena, excepte el 5% de l’aforament de la sala que la llei autonòmica reserva per a la seua venda el mateix dia de cada representació.

Comparteix

Icona de pantalla completa