Els blavers utilitzen la figura d'Ausiàs March per a reivindicar el secessionisme lingüístic

El 3 de març commemoren el 'Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes', coincidint amb la mort del poeta valencià
17 febrer 2016 01:00h
Fomba d'Ausiàs March a la catedral de València.
 
Racó Català.

La Real Acadèmia de Cultura Valenciana (RACV) impulsa el "Dia de la Llengua i la Cultura Valencianes" amb el suport d'entitats blaveres com l'Associació d'Escriptors en Llengua Valenciana, el Grup d'Acció Valencianista (GAV) o la Plataforma Valencianista (PLV). El celebren el dia 3 de març coincidint amb la mort del poeta valencià medieval Ausiàs March, el mateix dia de 1459.
 
D'aquesta manera, entitats que promouen el secessionisme lingüístic s'han apoderat de la figura d'Ausiàs March per a reivindicar els seus postulats blavers i fer-ne bandera. Cada any durant tot el dia fan una ofrena floral a la tomba d'Ausiàs March i una missa en la seva memòria, així com un Acte d'exaltació de la Llengua Valenciana i, enguany, la presentació de la segona edició de la seua 'Nova Gramàtica de la Llengua Valenciana'. El seu homenatge també compta cada any amb un certamen literari "escrit en Llengua Valenciana".
 
La tomba d'Ausiàs March, la gran oblidada
 
En reiterades ocasions s'ha denunciat que la tomba d'Ausiàs March, a la catedral de València, està descuidada. Aquest cap de setmana, un lector de La Vanguardia denunciava per enèsima vegada el que el 2011 ja va ser notícia, i és que els bancs envaeixen les despulles del poeta valencià i "no hi ha cap rètol que la individualitze i remarque".
 
Va passar una cosa semblant amb el monument que recorda Jaume I a Alzira, que està en ruïnes i, a més, es troba situat enmig d'una mitjana de carretera. La casa on suposadament va morir Jaume I a Alzira (Ribera Alta) el 27 de juliol de 1276 té un valor artístic que també ha quedat oblidat després que la construcció de la carretera en dificulte molt l'accés.

 
next