Diari La Veu del País Valencià
El TC admet a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat de la Generalitat contra els PGE

RedactaVeu / EP / València.

El ple del Tribunal Constitucional (TC) ha acordat admetre a tràmit el recurs d’inconstitucionalitat promogut per la Generalitat contra la llei de Pressupostos Generals de l’Estat (PGE) per a 2016.

Concretament el recurs es refereix a les seccions i capítols relacionats amb les transferències a les comunitats autònomes per participació en els ingressos de l’Estat, els sistemes de finançament d’ens territorials i el fons de suficiència global.

Així, s’acorda donar trasllat de la demanda i dels documents presentats al Congrés i al Senat, així com al Govern, a través del Ministeri de Justícia, perquè en el termini de 15 dies puguen personar-se en el procés i formular les al·legacions que estimen convenients.

El president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, va presentar el passat 28 de gener el recurs d’inconstitucionalitat per la infrafinanciació del País Valencià.

El principal motiu és que els PGE per a aquest exercici “mantenen uns ingressos insuficients per a mantenir els nostres serveis públics fonamentals” –sanitat, educació i serveis socials–, malgrat que “la Constitució estableix que han d’estar suficientment finançats”, van destacar des del Consell.

A més, com van indicar les mateixes fonts, en la reforma del sistema de finançament de 2009 es va fixar un fons de suficiència global per a “ajustar les diferències” entre les autonomies, però aquest “no corregeix la insuficiència que tenim en serveis públics fonamentals” els valencians, atès que al País Valencià “li costa diners”.

De la mateixa manera, la Generalitat va recordar que el sistema de finançament té una vigència quinquennal, per la qual cosa en 2013 havien d’haver començat les negociacions amb les comunitats autònomes per a actualitzar-ho, però no s’ha fet. Així, “en 2014, 2015 i ara en 2016 s’ha prorrogat unilateralment per part del Govern sense comptar amb les comunitats autònomes”.

Comparteix

Icona de pantalla completa