Diari La Veu del País Valencià
La Fe patenta un equip de diagnòstic precoç per al càncer de pulmó
RedactaVeu / València

L’Institut d’Investigació Sanitària La Fe ha patentat un innovador equip de diagnòstic precoç per a càncer de pulmó basat en biomarcadors epigenètics, que és més fiable, a més de mínimament invasiu i assequible, per la qual cosa complementa i millora els sistemes aplicats actualment. La patent s’ha registrat conjuntament amb l’Institut d’Investigació Biomèdica de Bellvitge (IDIBELL) i el Centre d’Investigació Mèdica Aplicada (CIMA) de la Universitat de Navarra.

“La combinació de marcadors en aquest model epigenètic pot ajudar a millorar el diagnòstic de càncer de pulmó i disminuir, per tant, les elevades taxes de mortalitat actuals”, segons destaca l’investigador principal del projecte, el Dr. Juan Sandoval, responsable de la Unitat d’Epigenòmica de l’ Institut d’Investigació Sanitària La Fe.

Els resultats de la investigació, finançada amb fons FEDER i de l’Institut de Salut Carles III, han sigut arreplegats en l’article “A novel epigenetic signature for early diagnosis in lung cancer”, publicat en l’últim número de la prestigiosa revista científica Clinical Cancer Research i en el qual també han col·laborat investigadors de renom internacional en el camp de l’epigenòmica, com són el Dr. Manel Esteller, director del Programa d’Epigenètica i Biologia del Càncer de l’IDIBELL, i el Dr. Luis Montuenga, director del Laboratori de Biomarcadors del Programa de Tumors Sòlids del CIMA de Navarra.

Membres de l'IIS La Fe.

Membres de l’IIS La Fe. Foto: Generalitat Valenciana.

El càncer de pulmó és la principal causa de mortalitat en tot el món. L’evolució del pacient està estretament vinculada a l’etapa del tumor en el moment del diagnòstic. Per desgràcia, la majoria dels pacients són diagnosticats en etapes tardanes, quan el tractament curatiu ja no és possible.

Actualment, la citologia és el mètode estàndard per al diagnòstic d’aquest tipus de càncer en mostres respiratòries mínimament invasives, però és un mètode amb baixa sensibilitat. Per això, els investigadors es van proposar identificar biomarcadors epigenètics amb utilitat clínica per al diagnòstic de càncer, amb l’objectiu de millorar la precisió de les tecnologies actuals. L’aplicació d’aquest model epigenètic estaria especialment indicada en casos dubtosos en què la biòpsia no és factible, o en què la citologia no és concloent.

Aquesta investigació ha permès comprovar que els “biomarcadors epigenètics mínimament invasius són una eina prometedora per al diagnòstic del càncer”, segons el Dr. Sandoval, qui assenyala que “la combinació d’aquest model epigenètic, altament sensible i específic, junt amb els mètodes clínics estàndard, pot ajudar a millorar el diagnòstic del càncer de pulmó i disminuir, per tant, la taxa de mortalitat actual”.

Més fiable i assequible

Entre els principals avantatges d’aquest innovador equip de diagnòstic destaca que permet un diagnòstic precoç dels pacients amb major risc de desenvolupar càncer de pulmó. A més, es tracta d’una prova mínimament invasiva i econòmicament assequible, per la qual cosa el seu ús podria fer-se extensiu a la clínica rutinària hospitalària.

Comparteix

Icona de pantalla completa