Compromís donarà suport a Pedro Sánchez a canvi de millorar el finançament

La coalició remarca que sota cap concepte formarà part ni votarà a favor d’una investidura a un govern que incloga Ciutadans
19 febrer 2016 01:00h

ACN / València.

El portaveu de Compromís al Congrés dels Diputats, Joan Baldoví, ha informat aquest divendres que la coalició ha aprovat un document en la seua executiva en el qual aposta per donar suport a una investidura del socialista Pedro Sánchez si es compromet a millorar el finançament, renegociar el deute derivat d’aquesta manca d’inversió i augmentar les dotacions econòmiques de l’Estat destinades a infraestructures, especialment ferroviàries.

“Proposem una agenda valenciana, no contra ningú, no és una exigència de Compromís", ha dit Baldoví, que ha afegit que es tracta "d'un gran acord de la societat valenciana que per fi sembla que haja despertat d’anys de letargia i que demana una cosa de sentit comú: un finançament just”.

El portaveu de la coalició també ha remarcat durant la seua intervenció en roda de premsa que “sota cap concepte” Compromís donarà suport ni compartirà un govern que incloga Ciutadans. En aquest sentit, ha dit que la formació aposta per un govern que siga semblant al Pacte del Botànic valencià amb un acord entre PSOE, Podem, Compromís i Unitat Popular.

Baldoví ha insistit que la reclamació d’un millor finançament “no és queixa ni victimisme, és una constatació que els valencians hem estat absents durant molt de temps de l’agenda inversora estatal”. En aquest sentit, ha incidit en la reclamació d’un nou sistema finançament, i una renegociació del deute, “que ha estat fruit d’anys i anys d’infrafinançament”.

“Hem de parlar del deute, es diga com es diga”

Sobre el deute històric, Baldoví ha remarcat que si amb les negociacions amb el PSOE no es parla de deute “no ens sentirem còmodes”. Preguntat sobre el fet que el socialista César Luena negue que s’estiga negociant sobre el deute històric, Baldoví ha remarcat “hem de parlar del deute, es diga com es diga, perquè és una de les condicions imprescindibles i és una exigència”.

El portaveu parlamentari ha indicat que Compromís aposta per superar la infrainversió en infraestructures ferroviàries, amb la millora de les connexions amb ports i aeroports, de les línies de rodalies i pel Corredor Mediterrani, “del qual demanarem concrecions i terminis”. Així mateix, ha admès que amb el PSOE es comparteixen continguts ciutadans com l’exigència de derogar la LOMCE, la reforma laboral i l’elaboració d’una Llei d’emergència social.

Baldoví ha afirmat que en aquest moment tan sols es plantegen la investidura però no ha descartat entrar a formar part del govern, tot i que ha assegurat que aquest tema no s’ha tractat a l’executiva. Els diferents partits que integren la coalició (Bloc, Iniciativa, Verds i Gent de Compromís) ratificaran per separat i de diferents maneres l’acord de l’executiva per arribar a pactes d’investidura.

Compromís també inclou la demanda de reconeixement de les competències plenes per desenvolupar el Dret Civil valencià i la retirada dels recursos del Constitucional a lleis valencianes com la del règim econòmic matrimonial, la de les unions de fet i la de la custòdia compartida. El diputat Enric Bataller, que ha explicat aquest punt, ha dit que és necessari per “poder avançar en les polítiques socials” i “recuperar idea de l’estat social, plantejat en l’actualitat com estat de les autonomies”.
 
Subscriu-te al nostre butlletí per rebre les últimes novetats al teu correu.
next