Diari La Veu del País Valencià
El PP baixaria i PSOE, Podemos i C’s millorarien resultats si es feren noves eleccions
RedactaVeu / València

Segons els resultats d’una enquesta GIPEyOP, grup investigador de la Universitat de València, sobre ‘Pactes i Governabilitat’, si hui se celebraren eleccions, els resultats que es registrarien no diferirien massa dels obtinguts el passat 20 de desembre. Dels quatre grans partits, el PP veuria minvats els seus suports, mentre PSOE, Podemos i C’s millorarien lleugerament els seus registres.

Segons contempla el mateix estudi, la majoria dels enquestats (66%) prefereixen un pacte enfront d’una repetició d’eleccions (30%). Els votants de PP són (juntament amb els votants englobats en Uns altres: partits nacionalistes, xicotets partits i en blanc) els més partidaris d’una repetició d’eleccions, seguits pels votants de Podemos (cal assenyalar que en aquest informe, Podemos inclou totes les candidatures amb les quals es va presentar en coalició en les pasades eleccions del 20 de desembre, entre elles Compromís).

La distribució de la proporció de ciutadans partidaris d’aconseguir un pacte, abans que repetir les eleccions, es distribueix en funció del vot en les estatals de 2015 com es mostra en la següent gràfica.

En tot cas, els espanyols prefereixen el PSOE (48,5%) abans que el PP (31,2%) per a liderar un nou govern. Només els votants de PP i, en menor mesura, els de Ciudadanos prefereixen un govern liderat pel PP. Les distribucions per partit s’ofereixen en la següent taula.

Entre els qui prefereixen un govern liderat pel PSOE, més de la meitat (52%) prefereix un govern en coalició PSOE+Po+IU-UP. Com a segona opció, aquests enquestats prefereixen un govern PSOE+Po+C’s, sent l’opció d’un govern en solitari del PSOE preferida a la d’un govern en coalició PSOE+C’s. Si ens restringim als votants socialistes, pràcticament les tres fórmules són igualment desitjades, un 30,3% prefereix la fórmula PSOE+Po+C’s, un 29,7% PSOE+Po+IU-UP i un 26,7% un govern en solitari del PSOE.

La gran coalició (PP+PSOE+Cs) és l’opció preferida (56%) pels espanyols que aposten per un govern liderat pel PP (i també quan ens circumscrivim als votants del PP, 54,8%), seguides per les opcions PP+Cs i PP+PSOE, que se situen per davant d’un govern en solitari del PP, encara que no per als votants del PP que la prefereixen a un govern en coalició amb només PSOE. Entre els enquestats que no tenen clar quin partit hauria de liderar el govern, l’opció majoritària és PSOE+Po+IU-UP (42%), seguida per l’opció PP+PSOE+Cs, en segon lloc, i el govern PSOE+Cs, en tercer lloc.

A la llum dels resultats, les preferències dels espanyols quant a la composició dels pactes respon clarament al tradicional eix ideològic esquerra-dreta. Si històricament s’ha parlat de guanyar el centre per a optar a la Moncloa, trobem que hi ha dues formacions que actualment ocupen aquest espai polític: PSOE i C’s.

En efecte, atenent a la ubicació ideològica dels partits segons (i) els seus propis votants i (ii) el conjunt de l’electorat i observant també la ubicació ideològica dels votants de cada partit, trobem que l’espai polític del centre està ocupat segons els electors pel PSOE i C’s; aquest últim en substitució del PP, que en les últimes legislatures va ocupar part d’aquest espai i que s’ha vist desplaçat al centre-dreta. La percepció del conjunt de l’electorat és equipar PODEMOS i IU-UP com a esquerres. No obstant açò, els seus votants aproximen Podemos al centre–esquerra polític.

Passant ara a analitzar la situació política i l’opinió dels enquestats sobre els líders, trobem respecte a la primera qüestió que, en general, la situació política actual és valorada més positivament pels votants del PSOE, ja que són els votants del PP els que contemplen la situació creada després de les eleccions amb major preocupació.

Mariano Rajoy, “el més prescindible”

Respecte a l’opinió que tenen els enquestats sobre els diferents líders polítics. Mariano Rajoy es revela com el candidat més prescindible per a la majoria d’espanyols (88%), si açò facilitara el fet d’arribar a un pacte de govern; mentre que Albert Rivera apareix com el candidat menys prescindible. Destaca que fins i tot entre els votants del PP quasi el 70% sacrificaria Mariano Rajoy per a aconseguir un pacte de govern. Les distribucions exactes per record de vot s’ofereixen en la taula adjunta.

D’altra banda, més de la meitat dels espanyols consideren que el partit més votat no necessàriament hauria de ser el que haja de governar. El 53% del conjunt d’espanyols està en desacord o completament en desacord que el partit més votat siga el que haja de governar, mentre que només el 33,5% està d’acord o totalment d’acord. Només entre els votants del PP és majoria l’opinió que ha de governar el partit més votat. Els votants de C’s són els que mostren menys consens en aquesta qüestió, mentre els votants de PSOE i Podemos es mostren majoritàriament en contra.

La majoria dels espanyols no pensen que el fet que el PP tinga majoria absoluta en el Senat supose un impediment insalvable per a governar per un govern/pacte en què no participara el PP. Els votants de PP i C’s són els que anticiparien majors dificultats.

Els votants aposten, en qualsevol cas, per una legislatura breu si s’aconseguira formar un nou govern. Poc més del 50% dels enquestats pensen que un possible govern durarà almenys dos anys. Entre els votants dels diferents partits, els que aposten per una legislatura més breu són els votants del PP, que en la seua majoria (63,2%) opinen que la legislatura no duraria més de dos anys.

Encara que el treball de camp s’ha estès durant un període de 9 dies (del 7 al 16 de febrer), més del 90% dels qüestionaris emplenats es van recol·lectar durant els dies 8, 9 i 10 de febrer, menys d’una setmana després que Sánchez rebera l’encàrrec del rei de formar govern.

D’acord amb les respostes arreplegades, i atenent a les estimacions (veure taula següent), si hui se celebraren eleccions, els resultats que es registrarien no diferirien sensiblement dels obtinguts el passat 20 de Desembre. Dels quatre grans partits, el PP veuria minvats els seus suports, mentre PSOE, Podemos i C’s millorarien lleugerament els seus registres. S’observen, per tant, certes discrepàncies, excepte potser per a Podemos, entre les expectatives dels votants i les seues intencions.

Comparteix

Icona de pantalla completa