Diari La Veu del País Valencià
AVAMUS tria José Serrano i el seu context com a epicentre de la Jornada de Musicologia
RedactaVeu / València

L’Associació Valenciana de Musicologia (AVAMUS) organitza des del 2005 la Jornada de Musicologia, que constitueix l’esdeveniment de referència de l’associació i pretén, entre d’altres, fomentar la investigació, l’estudi, la recuperació i la difusió del patrimoni musical valencià. Enguany, es compleix el 75è aniversari de la mort de José Calixto Serrano Simeón (Sueca, 14 d’octubre del 1873–Madrid, 8 de març del 1941), efemèride que els ha convidat a reflexionar al voltant de la música en aquest període. Així mateix, la Jornada de Musicologia de 2016 tindrà lloc a l’SGAE de València el proper dissabte 5 de març sota el títol: ‘L’època de José Serrano (1873-1941): música, cultura i societat’.

El mestre Serrano és un dels compositors més destacats del teatre líric de la primera meitat del s. XX i gaudeix, junt amb altres compositors, d’una recepció excepcional, raó per la qual es pretén estudiar el significat de qualsevol expressió artística dins del context en què es produeix, segons expliquen els musicòlegs valencians. En aquest sentit, “la jornada –lluny de ser un monogràfic sobre Serrano– està més bé orientada a tractar qualsevol manifestació musical, cultural i social que es produeix en aquest període i legitima el títol de l’esdeveniment”.

Pel que fa a la societat, ens trobem davant un període de canvis permanents, que passen per la fi del sexenni revolucionari (1868-1874), la Restauració borbònica, els governs de la II República i la Guerra Civil, fins a la posterior dictadura franquista. Pel que fa a la música, també ens trobem en una conjuntura estatal i internacional intricada: l’arribada dels corrents romàntics europeus de finals del s. XIX; la generació de la crisi moral del 98; la modernitat, el període d’entre guerres europeu i el naixement de l’anomenada “música contemporània”; el grup del 27, la sarsuela i el gènere “Chico”, les incipients músiques de postguerra, la difusió del jazz i de la música en els mitjans de comunicació, etc., que revelen la dificultat d’adscriure determinades obres musicals, en ocasions de forma excloent, a algunes d’aquestes categories prescrites.

Per tot això, el president de l’associació, Abel Puig, explicava que, “la jornada vol encarar de forma interdisciplinar la complexa xarxa de relacions que van tindre compositors com Serrano, el qual, a pesar de situacions sovint intricades, va gaudir d’una recepció excepcional, no exempta de connotacions polítiques”. A més, Puig afegeix que “la jornada es podrà dur a terme gràcies a la col·laboració de l’SGAE de València, la qual ens ha proporcionat els mitjans suficients per a dur-la a terme”.

Conferències

La jornada compta amb quatre conferències temàtiques, essent la primera la que oferirà Emilio F. Casares (catedràtic de Musicologia i Medalla d’Or de Belles Arts), qui aportarà una visió general de la lírica teatral de 1900–1936; Seguidament serà Víctor Sánchez (Universitat Complutense de Madrid), qui parlarà del context musical en l’època de Serrano; després serà Javier Suárez–Pajares (Universitat Complutense de Madrid), qui abordarà el teatre líric dels anys 20 i 30, mentre que el darrer conferenciat serà el també suecà, Ramón Ahulló (tesi doctoral sobre el mestre Serrano), qui tractarà de “L’altre Serrano: desconstrucció historiogràfica en torn a una figura emblemàtica”. A més, s’acceptaran tres comunicacions lliures.

La jornada conclourà amb un Focus group a càrrec del periodista musical de La Veu del País Valencià, Sixto Ferrero qui qüestionarà la funcionalitat sociopolítica d’aquesta música, la vigència en l’actualitat i la necessitat de recuperar, adaptar o reeditar determinades obres, idees a partir de les quals s’espera encetar un debat i poder així arribar a obtindre conclusions al respecte.

Comparteix

Icona de pantalla completa