Diari La Veu del País Valencià
La vida de la supervivent del camp de concentració nazi de Ravensbrück arriba al Micalet
RedactaVeu / València

El Teatre Micalet estrena dimecres 24 de febrer Un cel de plom, l’adaptació teatral de la novel·la de Carme Martí sobre la vida de Neus Català, l’única supervivent catalana viva del camp de concentració nazi de Ravensbrück. Infermera, activista antifeixista i, ja en l’exili, col·laboradora de la Resistència francesa, fou denunciada, reclosa i maltractada abans de ser deportada a Ravensbrück, Alemanya, on va ser obligada a treballar a la indústria de l’armament.

Mercè Arànega és Neus Català en Un cel de plom i la seua interpretació l’ha portat a estar nominada com a millor actriu protagonista als Premis Max d’enguany. Arànega encarna la lluita per la memòria i ret homenatge al sacrifici i a la lluita d’una dona compromesa amb la justícia, les llibertats democràtiques i la defensa dels drets humans.

Neus Català pretén ser un homenatge al sacrifici i a la lluita d’una dona compromesa amb la justícia, les llibertats democràtiques i la defensa dels drets humans. Després de l’alliberament del camp per les tropes aliades, l’any 1945, tornà a França. Es va instal·lar a prop de París, on va col·laborar activament en la lluita clandestina contra el franquisme. Des de 1962 es va dedicar a la defensa de la memòria de les deportades als camps de concentració. La Generalitat de Catalunya la guardonà amb la Creu de Sant Jordi el 2005 i, posteriorment, fou escollida Catalana de l’Any 2006 per la seua tasca de defensa de la memòria de les més de 92.000 dones que van morir a Ravensbrück. Fins fa molt poc continuava militant activament en política. Encara als seus 100 anys es manté fidel a la lluita per la memòria i és la història viva d’un segle i d’una lluita constant.

El Teatre Micalet acollirà les cinc funcions del 24 al 28 de febrer amb diversos horari: dimecres, dijous i divendres a les 20.30h, dissabte a les 19 h i diumenge a les 18h.

Comparteix

Icona de pantalla completa